Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen geç pretermlerde serum 25-hidroksi vitamin D düzeyinin erken morbidite ve mortalite ile ilişkisi
The relationship between early morbidity and mortality in serum 25-hydroxy vitamin in late preterms followed in neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 627625
  2. Yazar: ELİF TÜRKOĞLU ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL SALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geç preterm, 25-Hidroksi Vitamin D, erken morbidite, mortalite
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Geç preterm (GP) bebekler 34+0/7 ile 36+6/7 gebelik haftaları arasında doğan ve kendilerine özgü erken ve geç dönem sorunları olan yenidoğanlardır. Çalışmamızın amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) takip edilen GP'lerde serum 25-hidroksi vitamin D (25OHD) düzeyinin erken dönem morbidite ve mortalite üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, YYBÜ'de 01.06.2016 ile 01.06.2019 tarihleri arasında yatarak takip ve tedavi edilen canlı tekiz gebeliklerden doğan GP bebekler alınarak retrospektif olarak yapıldı. Çalışmaya dahil edilen 83 GP bebeğin demografik, doğumhanede kayıt edilen antropometrik ve klinik, YYBÜ'deki klinik ve laboratuar verileri ile maternal demografik, klinik ve obstetrik verileri kaydedildi. Bu veriler GP bebeklerin serum 25OHD düzeyine göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan GP bebeklerin 37'si kız (%44,6), 46'sı erkekti (%55,4). GP bebeklerin ortalama serum 25OHD düzeyi 18,8±12,1 ng/ml ve %65,1'inde (n: 54) D vitamini eksikliği (< 20 ng/ml), %20,5'inde (n:17) D vitamini yetersizliği (20-30 ng/ml), %14,5'inde (n:22) D vitamini yeterli (30-100 ng/ml) düzeylerde saptandı. Annenin doğum anındaki yaşı D vitamini düzeyi yeterli olanlarda eksik olanlara göre daha yüksek saptandı (p=0,007). D vitamini yeterli olanlarda düşük doğum ağırlığı oranı (%91,7), eksik ve yetersiz olanlarda normal doğum ağırlığı oranı (%48,1) daha yüksek görüldü ( p=0,012). GP bebeklerin fototerapi alma süresi D vitamini yetersiz olanlarda eksik olanlara göre daha yüksek saptandı (p=0,023). GP bebeklerin serum 25OHD düzeyinin alındığı gün gaita yapma sayısı D vitamini yetersiz olanlarda eksik olanlara göre daha düşük saptandı (p=0,043). Sonuç: GP bebeklerde serum 25OHD düzeyi ile maternal yaş, düşük doğum ağırlığı, fototerapi alma süresi, gaita yapma sayısı arasında anlamlı ilişki saptandı. Bu çalışmadaki verilerle GP bebeklerde serum 25OHD düzeyi arasındaki ilişkinin desteklenmesi için daha fazla çalışmanın yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Late preterm (LP) infants are newborns born between 34 + 0/7 and 36 + 6/7 weeks of gestation and have their own early and late-term problems. The aim of our study is to investigate the effect of serum 25-hydroxy vitamin D (25OHD) level on early morbidity and mortality in LP was followed in the neonatal intensive care unit (NICU). Material and method: This study was retrospectively by taking LP infants born from live singleton pregnancies that were followed up and treated between 01.06.2016 and 01.06.2019 in NICU Health Sciences University Istanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Pediatrics Clinic did. İn this study, demographic, anthropometric and clinical data at the delivery room, clinical and laboratory data in the NICU and maternal demographic, clinical and obstetric data of 83 LP infants were recorded. These data were compared according to the serum 25OHD level of LP infants. Results: 37 of the LP infants who participated in the study were female (44.6%) and 46 were male (55.4%). The average serum 25OHD level of LP infants is 18.8 ± 12.1 ng / ml and vitamin D deficiency in (n:54) 65.1% (