Pretermlere beslenme sonrası verilen pozisyonun gastrik rezidüel hacim, abdominal oksijenasyon ve fraksiyonel oksijen ekstraksiyonuna etkisi
The effect of position given to preterms after feeding on gastric residual volume, abdominal oxygenation and fractional oxygen extraction
- Tez No: 944351
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Preterm, Pozisyon, Gastrik rezidüel hacim, Abdominal oksijenizasyon, Fraksiyonel oksijen ekstraksiyonu, Oksijen düzeyi, Preterm, Position, Gastric residual volume, Abdominal oxygenation, Fractional oxygen extraction, Oxygen level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Araştırma klinik olarak stabil anne sütü ile beslenen preterm yenidoğanlarda, farklı üç pozisyonun gastrik rezidüel hacim, fraksiyonel oksijen ekstraksiyonu ve abdominal oksijenizasyona etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırma İstanbul ilinde Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde Eylül 2023- Haziran 2024 tarihleri arasında, randomize crossover tasarım deseninde gerçekleştirildi. Örneklemi kura ile belirlenen pozisyon sıralamasına göre üç girişim grubuna (Grup 1=16- yüzüstü, sağ lateral ve yarı yükseltilmiş sırtüstü), (Grup 2=16-yarı yükseltilmiş sırtüstü, yüzüstü ve sağ lateral), (Grup 3=16-sağ lateral, yarı yükseltilmiş sırtüstü ve yüzüstü) ayrılan, 30+0-33+6 gestasyon haftasına sahip 48 preterm yenidoğan oluşturdu. Pretermler beslenme sonrası iki saat boyunca grubuna göre belirlenen üç pozisyonda takip edildi. Her üç girişim grubunda beslenmeden hemen önce gastrik rezidü kontrolü yapılırken, beslenmeden hemen önce, beslenme sırası ve sonrasında SPO2, abdominal NIRS ve FOE değerleri kaydedildi. Veriler SPSS 27 programı kullanılarak yüzdelik, aritmetik ortalama, Repeated Measures, Bonferroni, Friedman, Dunn Benferroni, Cochran's Q ve Pearson's Ki-Kare testleri ile analiz edildi. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p0,05). Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören preterm yenidoğanlar için daha az gastrik rezidü ve daha yüksek abdominal oksijenizasyonun sağlanmasında yüzüstü ve sağ lateral pozisyonların etkili olduğu belirlendi. Pretermlerde nonfarmakolojik yöntemlerin etkinliğinin, NIRS aracılığıyla değerlendirildiği araştırmaların arttırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of three different positions on gastric residual volume, fractional oxygen extraction, and abdominal oxygenation in clinically stable breastfed preterm neonates. Method: The study was conducted in Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital in Istanbul between September 2023 and June 2024 in a randomized crossover design. The sample consisted of 48 preterm newborns aged 30+0-33+6 gestational weeks, divided into three intervention groups (Group 1=16-prone, right lateral, and semi-raised supine), (Group 2=16-semi-raised supine, prone, and right lateral), (Group 3=16-right lateral, semi-raised supine, and prone) according to the position order determined by lottery. Preterms were followed in three positions determined according to the group for two hours after feeding. In all three intervention groups, gastric residue control was performed just before feeding, and SPO2, abdominal NIRS, and FOE values were recorded just before, during, and after feeding. The data were analyzed by using the SPSS 27 program with percentage, arithmetic mean, Repeated Measures, Bonferroni, Friedman, Dunn Benferroni, Cochran's Q and Pearson's Chi-Square tests. The results were evaluated at a 95% confidence interval, and significance was evaluated at the p0.05). Conclusion: Prone and right lateral positions were found to be effective in providing less gastric residual and higher abdominal oxygenation in preterm neonates treated in neonatal intensive care units. It is recommended to increase the number of studies evaluating the efficacy of nonpharmacologic methods in preterms using NIRS.