Muffler design of refrigeration compressors
Soğutma kompresörlerinde susturucu tasarımı
- Tez No: 56756
- Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompressor Susturucuları, Susturucuların Akustik Performansı, Soğutma Kompresörleri VI
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz SO?UTMA KOMPRESÖRLERİNDE SUSTURUCU TASARIMI AÇIKGÖZ, Ahmet F. Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Eylül 1996, 99 Sayfa Bu tezin amacı soğutma kompresörlerinde kapasite ve performans katsayısını arttırmak, aynı zamanda da ses seviyesini düşürmektir. Bunun bir parçası olarak, mevcut dökme demir susturucusunun yerine plastik emme susturucusu tasarlanmıştır. Sustum tasannu için iki tane yazılım kullanılmıştır. Bunlardan biri olan Flotran susturucu boyunca basınç kaybını ve ısı transferini hesaplamakta kullanılmıştır. Flotran'm yanında, susturucuların akustik performansını (azaltmasını) anlamak İçin de Sysnoise kullanılmıştır.Yeni susturuculu kompresörlere ses seviye ve kalorimetre testleri uygulanmıştır. Test sonuçlarının analiz sonuçlan ile uyumlu olduğu ve yeni plastik susturucu ile performans katsayısında 8%, kapasitede 22% artış, ses seviyesinde 3 dB azalma sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MUFFLER DESIGN OF REFRIGERATION COMPRESSORS AÇIKGÖZ, Ahmet F. M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit ERALP September 1996, 99 Pages The aim of this thesis is to increase the capacity and coefficient of performance (COP) meanwhile decrease the noise level of refrigeration compressors. As a part of this a plastic suction muffler is developed replacing the existing cast iron one. Two software packages are used to develop a muffler. One of them is Flotran which is used to analyze pressure drop and heat transfer along mufflers. In addition to Flotran, Sysnoise is used to evaluate acoustic performance (attenuation) of mufflers. IllNoise level and calorimeter tests are performed on the compressor with new mufflers. Test results are consistent with analysis and 8% increase in COP, 22% increase in capacity, 3 dB decrease in noise level is provided with the new plastic muffler. Keywords; Compressor Mufflers, Acoustic Performance of Mufflers, Refrigeration Compressors. IV