The Orietical analysis and numerical solution of soliton propagation in optical fibers
Fiber optik ortamında soliton yayılımının nümerik çözümü ve teorik analizi
- Tez No: 56755
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik Haberleşme, Solitonlar, Doğrusal olmayan Schrödinger Denklemi, Optical Communications, Solitons, Nonlinear Schrödinger Equation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, fiber optik ortamında doğrusal olmayan dalga yayılımı detaylı bir şekilde incelenmiştir. Doğrusal olmayan ve dağıtıcı fiberde dalga yayılımını incelemede kullanılabilecek temel yayılım denkleminin türerimi ele alınmıştır. Fiber optik ortamında soliton yayılımı ve genel soliton özellikleri incelenmiştir. Doğrusal olmayan Schrödinger Denkleminin analitik ve nümerik olarak çözümlerine çalışılmıştır. Bu denklemin çözümü için, iki nümerik teknik uygulanmış, sonuçlar analitik çözümlerle karşılaştırılmıştır
Özet (Çeviri)
In this study, the nonlinear wave propagation in optical fibers is reviewed in detail. The basic propagation equation which can be used to study the pulse propagation in a nonlinear and dispersive fiber is studied in the anomalous GVD regime. The soliton propagation in optical fibers and the properties of solitons are examined. The analytical and numerical solutions of Nonlinear Schrödinger Equation are studied. Two promising numerical methods are applied to solve the Nonlinear Schrödinger Equation and results are compared with analytical solutions.