Dijital teknolojilerin özgün baskı resim sanatına etkileri ve yeni arayışlar
The impacts of dijital technologies to the unique printmaking and new quests
  1. Tez No: 567562
  2. Yazar: ESRA BÜLTE SELÇUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEVZİ NURİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı Resim, Sanat, Teknoloji, Dijital Baskı Resim, Dijital Teknoloji, Printmaking, Art, Technology, Digital Printmaking, Digital Technology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
İnsanlığın var olduğundan beri var olan sanat, insanın doğa karşısında güç kurmaya yönelik mağara duvarlarına bırakılan el baskılarından günümüze kadar içinde bulunduğu zamanın koşullarından beslenerek kendine yeni anlatım biçimleri oluşturmuştur. Sanatın bir dalı olan özgün baskı resmin, mağara duvarlarındaki el izlerinden Sümer kil tabletlerine, tahta kalıplarla yapılmış mühürlerin basılmasına kadar geçen süredeki gelişimi, Çin'de M.S. 105 yılında kâğıdın bulunmasıyla değişmiş ve günümüz baskı sanatının temelleri atılmıştır. 15. yy. da Gutenberg'in matbaayı icadıyla baskı alanında yeni bir çığır açılmıştır. Sanayi devrimiyle başlayan makineleşme toplumda yaşam biçimini değiştirmiş ve sanat da değişimler göstermiştir. Modern sanat akımları içinde özgün baskı resim, kullanılan malzeme ve teknik olarak akımların düşüncelerini ifade etmede kullanılmıştır. 1960'lı yıllarla birlikte farklı malzemeler ve farklı teknikler bir arada kullanılarak deneysel arayışlarda bulunulmuştur. Böylece özgün baskı resmin çoğaltılmasında kullanılan kurallar ve sınırlar yumuşamaya başlamıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren teknolojik bir araç olan bilgisayarın ortaya çıkmasıyla birlikte özgün baskı resimde dijital baskıların temeli atılmıştır. Sanatçılar yeni anlatım biçimi olan dijital sanatı benimsemiş ve 1990'lı yıllarla birlikte dijital sanatı daha fazla kullanmaya başlamışlardır. Ayrıca diğer baskı teknikleriyle birleştirerek yeni arayışlarda bulunmuşlardır. Her geçen gün gelişen yeni teknikler ortaya çıkaran ve kullanılan malzemeyle sınırsız üretim şekli geliştiren baskı resim dijital baskıyla bambaşka boyut kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Art, that has been existing since mankind exists, from the hand printings on the cave walls until today for getting power against the nature of people improved itself each passing day. Art has composed new phraseologies fuelling from the conditions in its current period. İmprovement of printmaking, a branch of art from the hand printings on the cave's walls to the Sumerian clay tablets and seals done with wooden maulds has been changed in AD 105 with the invention of paper in China and it has been founded today's printmaking. In the 15th century, with the invention of printing press of Gutenberg, a new epoch has been marked in the field of printmaking that makes progress in time, has been always in search of different techniques. Mechanisation, starting with the industrial revolution has been changed the life style so art has showed changes also. Unique printmaking in the modern art movement, has been used to Express the opinions of movements used as techniques and materials. With the 1960's, experimental searches have been done by using different materials and different techniques. By this way, the rules and limits used in copying unique printmaking have begun to soften. Beginning from the second half of 20th century with the existing of computer, it has been laid the base of digital printing at unique printing making. Artists adopted the digital art which was the new phraseology and with the years of 1990s, they began to use the digital art more. Besides, they have been in search of new pursuits with combining other printing techniques. Each passing day, printmaking which enhancing limitless production type has acquired a quite different dimension with digital printing by using materials and improving new techniques.