Çift ligand ile sentezlenmiş yeni homodinükleer lantanit komplekslerin kristal yapı analizleri
Crystal structures analysis of new homodinuclear lanthanide complexes with double ligand
- Tez No: 567578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ERKARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Holmiyum, Dimer, Homodinükleer, Siyanobenzoik Asit, Holmium, Dimer, Homodinuclear, Cyanobenzoic Acid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Büyük spin momentleri, geniş yörüngesel katkıları ve f-f etkileşimlerinin doğası nedeniyle lantanit iyonları zengin özeliklere ve potansiyel uygulama alanlarına sahip moleküler materyaller için önemli bileşenlerden biridir. Nadir toprak elementleri içeren elde edilen bu kompleksler, çok fonksiyonlu malzemeler olarak adlandırılır ve eşsiz fizikokimyasal özelliklere sahiptirler. Bu özelliklerinden dolayı teknolojinin birçok alanında, tıptan bilişim teknolojilerine geniş bir alanda uygulanabilme kapasiteleri vardır. Bu çalışmada,yeni iki lantanid kompleksi ([Ho2 (4-cba)6 (Phen)2 (H2O)2] ; [Yb2 (4-cba)6 (Phen)2]), 4-cba ve Phen (4-cba = 4-siyanobenzoik asit; Phen = fenantrolin)] ligandlarının karışımı kullanılarak solvotermal yöntemle sentezlenmiştir. Deneysel olarak [C72H44Ho2N10O14] ve [C72H40N10O12Yb2] şeklinde formüle edilen komplekslerin kristal yapıları tek kristal X ışını kırınımı ile incelenmiştir. Kompleksler triklinik sistemde ve P-1 uzay grubu da kristalleşmiştir. Moleküller, yel değirmeni benzeri bir merkezi simetrik dimerden oluşur. Kompleks 1'in asimetrik grubundaki Ho3 atomu dört 4-cba ligandından dört ve bir tek dişli 4-cba ligandından gelen O atomu, şelat yapan fen molekülünden iki azot atomu ve bir koordineli su molekülünden gelen bir oksijen ile sekiz koordinasyona sahiptir. Kompleks 2'nin her bir asimetrik grubunda ise dört köprülü 4-cba ligandından dört ve şelat yapan bir 4-cba'dan iki O atomu, şelat yapan fen molekülünden iki azot atomu ile sekiz koordinasyona sahiptir. Sekiz koordinasyon atomu, bozulmuş tek şapkalı kare antiprizmatik koordinasyon geometrisini oluşturur.
Özet (Çeviri)
Due to the large spin moments, wide orbital contributions and the nature of f-f interactions, lanthanide ions are important components for molecular materials with rich properties and potential applications. These ions, called rare earth elements, are called multifunctional materials and have unique physicochemical properties. Due to these features, they have potential to be used in many fields of technology from medicine to information technologies. Two novel lanthanide complex has been synthesized by utilizing solvothermal method with mixed ligands including 4-cba and Phen [Ho2(4-cba)6(phen)2(H2O)2]=FKA-1, (4-cba = 4-cyanobenzoic acid; phen = phenanthroline) formulated as [C72H44Ho2N10O14 ] and [C72H40N10O12Yb2] The crystal structures of the complexes empirically have been studied by employing single crystal X-ray diffraction. The complex crystallizes are in triclinic system and P-1 space group. The molecule is formed as a paddle-wheel-like center symmetrical dimer. Each Ho3 atom has eight coordination with four O atoms from four bridging 4-cba ligands, one O atom from a monodentate 4-cba, two nitrogen atoms from one chelating phen molecule and one coordinated water molecules. Eight coordination atoms form a distorted monocapped square antiprismatic coordination geometry.