A Novel enantioselective synthesis of 1-(2-furyl)-2-amindethanol
1-(2-furil)-2-aminoetanolün enantiyoseçici sentezlerinde yeni bir yöntem
  1. Tez No: 56758
  2. Yazar: FİLİZ M. ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: l-(2-furyl)-2-aminoethanol, 2-bromo-l-(2-furyl)ethanol, 2-bromo- l-(2-furyl)ethanone, isoserine, isoserine derivatives, polyfunctional amino alcohols. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada 2-bromo-l-(2-furil)etanonun çeşitli kiral katalizörler kullanılarak 2-bromo-l-(2-furil)etanole indirgenmesinden elde edilen l-(2-furil)- 2-aminoetanolün enantiyoseçici sentezi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Bu ürünler doğrudan biyolojik aktivite içeren bileşiklerin; örneğin a-kiral amino asitler, izoserin, izoserin türevleri, ve polifonksiyonel amino alkoller, sentezlenmesinde önemli ara maddeler olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma literatürde yer alan çok basamaklı yöntemlere oldukça çekici alternatif bir yol önermektedir. Anahtar Kelimeler : l-(2-furil)-2-aminoetanol, 2-bromo-l-(2-furil)etanol, 2- bromo-l-(2-furil)etanon, izoserin, izoserin türevleri, polifonksiyonel amino alkoller. iv
Özet (Çeviri)
A new method was developed for the synthesis of l-(2-fiiryl)-2- aminoethanol from the corresponding 2-bromo-l-(2-furyl)ethanol which was synthesized from reduction of 2-bromo-l-(2-furyl)ethanone in the presence of different chiral catalysts. These products possess biological activity and they are also important intermediates for the synthesis of a-chiral amino acids, isoserine, isoserine derivatives, and polyfunctional amino alcohols. This work offers an alternative route to the other existing multistep procedures.