Kent parkı tasarım kriterlerinin Afganistan Taraqı Park Örneğinde değerlendirilmesi
Evaluation of the urban park design criterias, the case of Taraqi Park of Afghanistan
- Tez No: 567590
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN FİRDEVS YÜCEL CAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Urban Park, design standarts, park site analysis, user satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Parklar boş zamanların geçirilebileceği doğal mekanlar olmasının yanısıra bulundukları çevrelerde fiziksel, sosyal ve estetik yaşam kalitesini de artırarak, temel çevresel fonksiyonlarını yerine getirirler. Günümüzde parklar rekreasyon alanları olmalarının ötesine geçmekte; istihdam kaynağı olmalarının yanısıra, çocuk gelişiminden, halk sağlığının iyileştirilmesine, sürdürülebilir toplum anlayışı içerisinde biyo-çeşitliliğin korunmasına kadar farklı işlevleri yerine getirmektedirler. Bu çalışmanın amacı; park tasarım standartlarını tanımlama; parklarla ilgili kullanıcı beklentilerinin belirlenmesi, tanımlanan standartların Herat kentindeki Taraqi Parkı örneğinde değerlendirilmesidir. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde tezin amaç, kapsam ve yöntemi verildikten sonar; ikinci bölümde kent parkları tasarımı ile ilgili literatür çalışması yapılmıştır. Literatür çalışmasında sırasıyla kentsel yeşil alan tipleri, kentsel yeşil alanların önemi, kent parkının tanımlanması ve faydaları, kent parklarının sınıflandırılması ve park tasarım kriterleri konularında tanımlamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde Taraqi Parkı çalışma alanı ile ilgili problem tanımı, örneklem alanının özelliklerinin verilmesi, veri toplama analizleri konusunda bilgiler verilmiştir. Çalışmada saha analizi ve anket çalışması olmak üzere iki yöntem kullanılmıştır. Dördüncü bölümde öncelikli olarak seçilen parkın uluslarası standartlara uygunluğunu içeren saha analizi sonuçları ve ardından park kullanıcıları ile yapılan anket sonuçlarının değerlendirmeleri yapılmıştır. Kelime Anahtarı: Kentsel Park, tasarım standartları, park yeri analizi, kullanıcı memnuniyeti
Özet (Çeviri)
In addition to being the natural places where free time can be spent, the parks also fulfill their basic environmental functions by increasing their physical, social and aesthetic quality of life. Today, parks are more than recreation areas; In addition to being a source of employment, they fulfill different functions ranging from child development to improving public health, to protecting biodiversity in sustainable society. The purpose of this study is; define park design standards; The determination of the user expectations regarding the parks is the evaluation of the defined standards in the case of Teraqi Park in Herat city. For this purpose, in the first part of the study, after giving the purpose, scope and method of the thesis; in the second section, a literature study on the design of urban parks was conducted. In the literature study, definitions of urban green area types, importance of urban green areas, definition and benefits of urban park, classification of urban parks and park design criteria were made. In the third chapter, information about the problem definition of Teraqi Park study area, giving the characteristics of the sample area, collection analysis are given. In the study, two methods were used: field analysis and survey. In the fourth section, the results of the field analysis including the compliance of the selected park with the international standards and the results of the survey conducted with the park users were evaluated.