A New content adressable memory model utilizing high order neurons
Yüksek dereceli nöronları kullanan yeni bir içerik adreslenebilir bellek modeli
  1. Tez No: 56770
  2. Yazar: ERHAN ÖZTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARİFİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: yapay sinir ağları, içerik adreslenebilir bellek, Hopfield mod eli, yüksek dereceli nöron vı, artificial neural networks, content addressable memory, Hopfield model, high order neuron IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
İçerik adreslenebilir bellekler, yüklenmiş örüntülerin, çağırılmak istenen örüntü- nün“kısmi bilgi”si ile geri çağırabilme yetisine sahiptirler. Yüklenebilecek en çok örüntü sayısı ve olabildiğince az bilgi ile geri çağırabilme, bir içerik adreslenebilir bellek için anahtar ölçütlerdir. Alışılagelmiş şekilde bu iki parametre çelişkidedir; iyi bir içerik adreslenebilir bellek bu iki ölçüt arasında makul bir denge kurmak zorundadır. Bu tez Yüksek Dereceli Nöron'ları kullanan yeni bir içerik adreslenebilir bellek modeli sunmaktadır. Önerilen modelin analizi yapılmış ve depolama kapasitesi çıkarılmıştır. Yapılan simulasyonlar ve matematiksel sonuçlar modelin Hopfield modelinden çok daha üstün olduğunu göstermektedir.Bunun ötesinde çıkarılan matematiksel sonuçlar, yapılan analizin, Hopfield modelinin de içinde bulunduğu bir içerik adreslenebilir bellek sınıfına genellenmesini mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The content addressable memories have the capability to retrieve the stored pat terns with provision of“partial information”of the pattern desired to be recalled. The maximum number of patterns that can be stored and the recalling ability with the provision of as little information as possible is the key performance measures of a content addressable memory. As usual, the two parameters are in conflict; a good content addressable memory has to have a reasonable balance be tween the two measures. This thesis presents a novel content addressable memory model utilizing High Order Neurons. The proposed model is analyzed and the storage capacity of the model is derived. The simulations and the mathematical mresults both agree that the model is superior to the Hopfield model. Moreover the mathematical results derived lets the analysis to be generalized to a class of content addressable memories to which also the Hopfield model belongs.