A Feature based stereo correspondence system
Özniteliğe dayalı bir stereo eleştirme sistemi
- Tez No: 56771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Özniteliğe Dayalı Stereo, Stereo Eşleme, İki görüntülü Stereo, Yüzey Aradeğerleme iv, Feature-Based Stereo, Stereo Correspondence, Binocular Stereo, Surface Interpolation m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz ÖZNİTELİ?E DAYALI BİR STEREO EŞLEŞTİRME SİSTEMİ Gürhan Özdemir Yüksek Lisans, Elektirik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr Uğur HALICI Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Volkan ATALAY Eylül 1996, 82 sayfa Bu tezde çalışılan stereo sistem, stereo eşleme probleminin görüntünün kenar noktalarını eşleme elemanı olarak kullanan, öznitelik tabanlı bir çözümüdür. Gerçeklemede, algoritmaya giriş görüntülerinin havadan çekilmiş olduğu ve insanlar tarafindan yapılmış nesnelerde gözlendiği gibi doğrusal kenar bölütleri içerdiği varsayılmaktadır. Bunun yanısıra görüntüler çakıştınlmıştır; yani hem sağ hem de sol görüntülerin epipolar çizgileri aynı sıra numarasına sahiptirler. Teklik, sıralılık, şekilsel süreklilik, geometrik uyumluluk, düzgünlük ve sınırlı arama alanı kısıntıları da güvenilir ve gerçekçi bir algoritma tasannu için kullanılmıştır. Öncelikle kenarlar çıkarılmış, ardından bu kenar noktalan eşlenerek derinlik değerleri hesaplanmıştır. Son olarak da, genellikle kenar noktası olmayan, eşi bulunamayan noktalara düzeysel yüzey oturtma tekniğiyle derinlik değerleri atanmıştır. Daha dolu bir derinlik haritası elde etmek için görüntüler ters kontrast oranı ile işlenmiştir. Ters kontrast oram görüntülerden doğrudan elde edilen kenarlardan neredeyse tamamen farklı kenarlar çıkarmaya yaramaktadır. Bu kenarlar da eşleme işlemi için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FEATURE BASED STEREO CORRESPONDENCE SYSTEM Gürhan Özdemir M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr Uğur HALICI Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. Volkan AT ALAY September 1996, 82 pages. The stereo system, studied in this thesis, is a feature-based solution to the stereo corresponding problem which uses edge points as matching primitives. The images input to the system are considered to be aerial and to contain linear edge segments as often observed in man made objects. Additionally, images are considered to be registered, that is epipolar lines of both the left and the right images lie on the same row. Uniqueness, orderness, figural continuity, smoothness, geometric compatibility and limited search area constraints are also used in the system. In the system, firstly edge points are extracted and then, they are matched. Finally, interpolation is performed by using planar surface fitting technique. In order to obtain a more dense depth map, inverse contrast ratio is additionally used to process the images. Inverse contrast ratio gives rise to extract edges almost mutually exclusive than the ones obtained from the raw image. These edges are also used in matching process.