807 numaralı Bartın Şer'iye Sicili transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Bartın Court Record number of 807
  1. Tez No: 567715
  2. Yazar: SELAHATTİN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bartın, Hukuk, Şer'iye Sicili, Mahkeme, Bartın, Law, Ser'iye Register (Şer'iye Sicili), Court
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bartın bölgesinin yerel tarihine katkı sunmak amacıyla hazırlanan bu çalışmanın ana kaynağını 807 Numaralı Bartın Şer'iye Sicili oluşturmuştur. Defterin toplamda 271 sahifeden oluştuğu defterin başında belirtilmiştir. Ancak günümüze bu defterden yalnızca 48 varaklık kısmı ulaşmış ve bahse konu olan tez çalışması bu 48 varak üzerinde yapılmıştır. H.1317-1331/M.1899-1913 yıllarını kapsayan bu defterde Bartın bölgesinin sosyo-ekonomik, dini, kültürel, örf ve adet, gelenek ve görenekleri hakkında bilgilere ulaşılmıştır. Tez çalışması; içindekiler ve giriş kısmından sonra üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kısaca Bartın'ın coğrafi özellikleri ve tarihi ile ilgili bilgiler verildikten sonra İkinci bölümde Osmanlı Hukuk Sisteminin genel yapısı, Şer'iye Mahkemeleri ve Şer'iye Sicilleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise 807 Numaralı Bartın Şer'iye Sicili transkrib edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prepared to contribute Bartın region's local history, this study's primary source is constituted of 807 Bartın Ser'iye Register (Şer'iyye Sicili). It is indicated at the beginning of the book that the book is constituted of 271 pages in total. However, only 48 leafed part of this book has been reached to today and this thesis study has done on these 48 leafed parts. In this book, covers AH. 1317- 1331/ AD. 1899- 1913 years, has been found information about Bartın region's social and economic, religious, cultural, customs and traditions. This thesis study constitutes of 3 parts following contents and introduction parts. In the first chapter, after giving short information about Bartın' s geographical features and history, information about general structure of the Ottoman Judicial System, Ser'iye Courts and Ser'iye Register ( Şer'iyye Sicili) has given in the second chapter. In the third chapter, 807 Bartın Ser'iye Register (Şer'iyye Sicili) is evaluated by transcription.