İlkokullarda yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili karşılaşılan sorunlar
Problems regarding foreign students in primary schools
  1. Tez No: 567724
  2. Yazar: HALİL İÇÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Dil, Yabancı, Eğitim Sorunları, Yabancı Uyruklu Öğrenci, Education, Language, Foreign, Education Problems, Foreign Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya ili Konyaaltı ilçesi ilkokullarında öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili karşılaşılan sorunları ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini öğretmen ve yönetici görüşleri doğrultusunda ortaya koymaktır. Nitel bir araştırma olan çalışmadaki veriler, Antalya ili Konyaaltı ilçesi merkezinde bulunan beş ilkokulda toplam yirmi dört sınıf öğretmeni ve yedi yönetici ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırma verileri, içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili Öğretmen ve yöneticilerin karşılaştıkları sorunlar; dil sorunu, kültür sorunu, İlgi sorunu, davranış sorunları ve denklik sorunu olarak beş alt tema altında toplanmıştır. Araştırmada yabancı uyruklu öğrencilerin ders işleme sürecine etkileri ise; dikkat dağınıklığı ,vakit kaybı ve iletişim problemleri olarak üç alt tema altında toplanmıştır. Araştırmada karşılaşılan sorunlara yönelik yapılanlar başlığı altında ise; veli işbirliği, sosyal aktiviteler ve dil kursları olarak üç alt tema altında aktarılmıştır. Diğer temalarda da öğretmen ve yöneticilerin yukarıda belirtilen sorunlara yönelik buldukları çözümler ve sorunlara yönelik çözüm önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the problems and solutions to the problems of fo- reign students attending in Konyaaltı primary schools in the direction of the opinions of the teachers and administrators. The data in this study, which is a qualitative research, was obtained from semi-structured interviews with twenty-four classroom teachers and seven administrators in five primary schools in Konyaaltı district of Antal- ya province. The data of the research were analyzed using content analysis technique. As a result of the analysis of the data obtained in the study, the problems fa- ced by teachers and administrators related to foreign students were grouped under five sub-themes as language problem, cultural problem, interest problem, behavior problems and equivalence problem. In the study, the effects of foreign students on the process of the course were grouped under three sub-themes as distraction, loss of time and communication problems. Under the heading of the solutions of the faced problems related to the research, parents cooperation, social activities and language courses are presented under three sub-themes. In other themes, the solutions that te- achers and administrators have found for the problems mentioned above and the pro- posed solutions for the problems are discussed.