Nutrient transport in the lower Seyhan catchment area
Aşağı Seyhan havzasında nütriyent taşınımı
  1. Tez No: 56773
  2. Yazar: GAMZE ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN YURTERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nutrient, pesticide, drainage channel, water quality, water quality modelling, wastewater. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
öz AŞA?I SEYHAN HAVZASINDA NÜTRİYENT TAŞINIMI Aslan, Gamze Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Coşkun Yurteri Ocak 1996, 253 sayfa Bu çalışmanrn temel amacı, Aşağı Seyhan Havzası'ndaki tarrmsal alanlardan kaynaklanan nütriyent (azot ve fosfor) yükleri ve bunların drenaj kanallarındaki taşınımıdır. Bu kapsamda Seyhan Nehri, Akdeniz ve Akyatan Gölü'ne gelen nütriyent yükleri de hesaplanmıştır. Aşağı Seyhan Havzası'ndaki nütriyent taşmımma pratik bir mühendislik yönetim vasıtası uygulamak amacı ile parametrelerin drenaj şebekesindeki beklenen konsantrasyonlarının tahmini için bir su kalitesi benzeşim modeli (QUAL2E) uyarlanmış ve kullanılmıştır. Modelleme sonuçlarına göre, drenaj kanallarındaki yüksek nütriyent konsantrasyonlarının asıl kaynağı, tarımsal arazilerden gelen yüklerden çok,kanallara deşarj edilen endüstriyel ve evsel atıksu yükleridir. Diğer taraftan, tarımsal kirlilik açısından en kritik parametre çözünmüş fosfor olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Nütriyent, pestisit, drenaj kanalı, su kalitesi, su kalitesi modellemesi, atıksu. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUTRIENT TRANSPORT IN THE LOWER SEYHAN CATCHMENT AREA Aslan, Gamze M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor : Prof. Dr. Coşkun Yurteri January 1 996, 253 pages The present study is predominantly focused on the incoming loads of nutrients (nitrogen and phosphorus) from agricultural and industrial areas in the Lower Seyhan Catchment Area and their behavior in the drainage channels. In this respect, nutrient loads in the Seyhan River, the Mediterranean Sea and Akyatan Lake were also determined. In order to adopt a practical engineering management tool for nutrient transport in the Lower Seyhan Catchment Area, a water quality simulation approach (QUAL2E) was adopted and used for the simulation of parameter concentrations in the channel network. The results showed that the main sources of high nutrient concentrations in the drainage channels are the industrial and domestic wastewater loads into iiithe channels rather than the toads coming from the non-point agricultural areas. In terms of agricultural pollution, on the other hand, dissolved phosphorus was determined as being the most critical parameter.