Şehir pazarlaması: Şanlıurfa ili örneği
City marketing: Şanlıurfa province example
  1. Tez No: 733195
  2. Yazar: ABDÜLHAK SACİD AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Şehir Pazarlaması, Şehir Markalaşması, Şehir Marka İmajı, Destination, City Marketing, City Branding, City Brand Image
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Küresel düzlemde sınırların öneminin eskiye oranla azaldığı bir ortamda birbiriyle daha fazla rekabet haline giren şehirlerin markalaşma yoluyla ön plana çıkması bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu ihtiyaç, oldukça karmaşık ürünler olan şehirlerin kaynaklarını yanlış yönde sarf etmemeleri gerektiğini, doğru aktörlerle doğru kaynakları kullanarak doğru hedef pazarlara doğru tutundurma araçlarıyla ulaşmaları gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Çünkü birçok soyut ve somut özelliği bünyesinde barındıran şehir ürününün yapılandırılması ve sunulması standart ürün ve hizmetlere göre çok daha zordur. Şehrin yönetiminin şehir ürünü üzerindeki kontrolü esnek değildir, kısıtlıdır. İlgi alanları birbirinden farklı çok sayıda aktörün ya da paydaşın tek bir amaca odaklanmış bir şekilde, birbiriyle tutarlı çabaların içinde olması ve bunun sürdürülebilmesi takdir edilir ki kolay bir iş değildir. Bu noktada şehir destinasyonu yönetim örgütlerine ya da destinasyon pazarlama organizasyonlarına liderlik yapacak olan bazı kurumların ve yöneticilerin varlığı kaçınılmaz hale gelmektedir. Tek taraflı yönetme veya tepeden karar alıp uygulama şeklinden çıkıp yetki paylaşımı kavramına dayanan bir yönetim anlayışına evrilerek ortaya çıkan yönetişim kavramına da uygun olarak, bu aktörlerin ortak veya çatışan menfaatlerini şehrin genel menfaati doğrultusunda yönetebilmeleri markalaşma hedeflerine ulaşılmasında önem arz etmektedir. Bunu sağlamak için de şahsi kanaatlerin yol göstericiliğinden ziyade şehir pazarlaması alanında yapılmış veya yapılacak olan saha araştırmaları birincil veri sağlama konusunda ciddi bir başlangıç noktası ve rehber olabilmektedir. Tez çalışması da bu amaca giden yolda, aynı zamanda Türkiye Turizm Stratejisi- 2023 Belgesi'nde markalaştırılması hedeflenen şehirler arasında yer alan Şanlıurfa ile ilgili ortaya koyulan çabalara küçük ama sistematik bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Araştırma, Şanlıurfa'da yaşayan yerel halk ile Şanlıurfa'yı çeşitli amaçlarla ziyaret eden yerli ziyaretçilerin Şanlıurfa'nın marka değeri bileşenlerine dair görüşlerinin anket yardımıyla öğrenilmesine yöneliktir. Her iki hedef kitle için de Şehir Marka İmajı ve Şehir Marka Kalitesi bileşenlerinin Şehir Marka Tatmini ve Sadakatinin oluşumunda etkili bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In an environment where the importance of borders on the global level has decreased compared to the past, it has become a necessity for cities that compete more with each other to come to the forefront through branding. This need has revealed that cities, which are highly complex products, should not waste their resources in the wrong direction, and that they should reach the right target markets with the right promotion tools by using the right resources with the right actors. Because the product, which includes many intangible and tangible features and is called the city, is much more difficult to configure and present than standard products and services. The control of the city administration over the city product is inflexible, limited. It is appreciated that it is not an easy task for many actors or stakeholders with different interests to be in coherent efforts focused on a single goal and to maintain this. At this point, the existence of some institutions and managers who will lead destination management organizations or destination marketing organizations becomes inevitable. In accordance with the concept of governance, which has emerged by evolving from the form of unilateral management or decision-making from the top to a management approach based on the concept of power sharing, it is important for these actors to manage their common or conflicting interests in line with the general interest of the city in achieving branding goals. For this, field researches that have been or will be done in the field of city marketing, rather than personal opinions, can be a serious starting point and guide in providing primary data. The thesis study aims to make a small but systematic contribution to the efforts made regarding Şanlıurfa, which is among the cities targeted to be branded in the Turkish Tourism Strategy-2023 Document. The research is aimed at learning the views of the local people living in Şanlıurfa and the local visitors who visit Şanlıurfa for various purposes, on the brand value components of Şanlıurfa, with the help of a questionnaire. City Brand Image and City Brand Quality components were found to be effective in the formation of City Brand Satisfaction and Loyalty for both target audiences.