Katılımcılık perspektifinden bir kırsal kalkınma deneyimi: Kavar Havzası örneği
A rural development from participation perspective: Kavar Basin experience
  1. Tez No: 567751
  2. Yazar: ELİF TOKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Kalkınma, Katılımcılık, Toplumsal Ekoloji, Hiyerarşi, Tahakküm, Kavar Havzası, Rural Development, Development, Participation, Social Ecology, Hierarchy, Domination, Kavar Basin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Kent ve Çevre Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmanın konusu, alternatif kırsal kalkınma modellerinde yer edinen katılımcılık olgusunu hiyerarşi ve tahakküm kavramları çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışmada, katılımcılık olgusunu iki farklı şekilde ele alan kırsal kalkınma siyaseti ve Toplumsal Ekoloji düşüncesi karşılaştırılmıştır. Söz konusu karşılaştırmalar, genel olarak ekonomi, ekoloji-çevre ve toplumsal cinsiyet konuları çerçevesinde yapılmıştır. Burada amaç, kırsal kalkınma siyasetinde yer alan katılımcılık olgusunun farklı bir bakış açısıyla yeniden değerlendirilmesidir. Bu bağlamda, alternatif kırsal kalkınma modelini oluşturan Kavar Havzası deneyimi, çalışmanın örneği olarak seçilmiştir. Çalışmanın genel çerçevesine uygun olarak, Kavar Havzası pratiğinde yer edinen katılımcılık olgusu merkezin yerel üzerindeki hiyerarşi, piyasanın yerel kolektif üzerindeki hiyerarşisi ve erkeğin kadın üzerindeki hiyerarşisi olmak üzere üç başlık altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to evaluate the participation phenomenon, which gains a foothold in alternative rural development patterns, pursuant to hierarchy and domination concept. Rural development politics and idea of Social Ecology, approach the praticipation phenomenon in two different ways, was compared in this study. Foresaid comparisons, generally was done pursuant to the economy, ecology, and gender topics. The aim here is re-evaluate the participation phenomenon which takes part in rural development politics by a different viewpoint. In this sense, Kavar Basin experience, which constitutes the alternative rural development pattern was chosen as an example of the study. Accordance with the general framework of the study, participation phenomenon, which gains a foothold in Kavar Basin experience, was investigated under the three title which are the hierarchy of center on local, hierarchy of market on local collective, and hierarchy of man on woman.