Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin yönetim kurulundaki kadın üyelerin firma riskine etkisi
The effect of female members of the companies traded in Borsa İstanbul on firm risk
- Tez No: 567780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Corporate Governance, Board Structure, Female Board Members, Firm Risk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı; Borsa İstanbul'da hisse senetleri işlem gören firmaların yönetim kurullarındaki kadın üyelerin firma riskine olan etkisini incelemektir. Çalışmada, 2012-2016 dönemleri arasında Borsa İstanbul'da işlem gören finansal olmayan şirketler gözlemlenmiştir. Şirketlerin risk göstergeleri olarak, sistematik risk ölçütü beta ile finansal kaldıraç oranı kullanılmıştır. İncelenen şirketlere ait verileri test edebilmek amacıyla çalışmada, havuzlanmış regresyon ve sabit etkiler modelleri kullanılmıştır. Yapılan araştırma ve testler sonucunda, yönetim kurullarında bulunan kadın üyelerin firma riskine etkisinin olmadığı saptanmıştır. Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu Yapısı, Kadın Yönetim Kurulu Üyeleri, Firma Riski
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the presence of female board members and firm risk with a sample of non-financial companies quoted on the Borsa Istanbul between the years 2012 and 2016. Firm beta and financial leverage ratios are employed as risk proxies, and pooled regression and fixed effects models are utilized to test the hypoteses. The results of the current study suggest that there is no statisticallly significant relationship between the presence of female board board members and firm risk.