Sabit ortodontik tedavi gören hastalarda akıllı diş fırçası kullanımının Periodontal durum ve mine demineralizasyonu üzerine etkileri
The effects of genius brush use on periodontal condition and enamel demineralization in patients undergoing fixed orthodontic treatment
  1. Tez No: 567781
  2. Yazar: YILMAZ ZAFER BİLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇOKAKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı fırça, mine demineralizasyonu, periodontal sağlık, sabit ortodontik tedavi, Enamel demineralization, fixed orthodontic treatment, genius toothbrush, periodontal health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmamızın amacı sabit ortodontik tedavi gören hastalarda akıllı diş fırçası kullanımının periodontal sağlık ve mine demineralizasyonu üzerine etkilerini incelemektir. Çalışmamız kapsamında sabit ortodontik tedavi gören 36 hastaya manuel ortodontik diş fırçası ve akıllı diş fırçası kullandırılmıştır. Periodontal durum ve mine demineralizasyonunu değerlendirmek üzere fırçanın verildiği gün (T0), fırça verildikten 1 ay (T1), 2 ay (T2) ve 4 ay sonra (T3) periodontal ve mine demineralizasyonu ölçümleri alınmıştır. Periodontal sağlık plak, gingival ve sondlamada kanama indeksleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Mine demineralizasyonu her dişin dört bölgesinden olacak şekilde ölçülmüştür. Plak indeksine ait sonuçlar değerlendirildiğinde, manuel fırça grubunda T2-T3 zaman aralığı haricinde tüm zaman aralıklarında; akıllı fırça grubunda ise tüm zaman aralıklarında meydana gelen değişimler istatistiksel olarak anlamlıdır. Gingival indeks değerlerinde, manuel fırça grubunda T0-T1, T0-T2, T0-T3 ve T1-T3 zaman aralıklarında; akıllı fırça grubunda ise T0-T2, T0-T3 ve T1-T3 zaman aralıklarında meydana gelen değişimlerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Sondlamada kanama bulguları incelendiğinde, manuel fırça grubunda T0-T2 ve T0-T3 zaman aralıklarında, akıllı fırça grubunda ise T0-T2 ve T1-T3 zaman aralıklarında meydana gelen değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışmamızda, akıllı fırça grubunda plak birikimi T0-T3 ve T2-T3 zaman aralıklarında; gingival enflamasyon T0-T3, T1-T3 ve T2-T3 zaman aralıklarında; kanama değerleri ise T1-T3 zaman aralığında daha fazla anlamlı azalma göstermiştir. Her iki çenede de T0-T1 ve T2-T3 zaman aralıklarında demineralizasyon değerlerinde akıllı fırça grubunda daha fazla diş bölgesinde anlamlı derecede azalmalar tespit edilmiştir. Çalışmamızın birinci ve ikinci ay periodontal sağlık parametreleri açısından gruplar arasında farklılık görülmezken, dördüncü ay bulgularında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda sabit ortodontik tedavi gören hastalarda akıllı diş fırçalarının uzun dönemde periodontal sağlık ve mine demineralizasyonu açısından manuel diş fırçalarına göre daha etkili olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the use of genius toothbrush on periodontal health and enamel demineralization in patients undergoing fixed orthodontic treatment. Thirty six patients undergoing orthodontic treatment received a manual orthodontic toothbrush and a genius toothbrush. The measurements were taken on the day of brushing (T0), one month (T1), two months (T2) and four months after brushing (T3). Periodontal health status was assessed using plaque, gingival and bleeding indices. Demineralization measurements were performed from the four sides of the teeth. When the plaque findings were evaluated, the differences in plaque index values at all times except the T2-T3 time interval in the manual brush group, all times in the genius brush group were statistically significant. In the gingival index values, the changes in the T0-T1, T0-T2, T0-T3 and T1-T3 time intervals in the manual brush group and T0-T2, T0-T3, T1-T3 time intervals in the genius brush group were statistically significant. In the bleeding on probe values, the changes in the time periods of T0-T3 and T0-T2 in the manual brush group and in the time of T0-T2 and T1-T3 in the genius brush group were statistically significant. Plaque accumulation in the T0-T3 and T2-T3 times, gingival inflammation in the T0-T3, T1-T3 and T2-T3 times, and bleeding values in the T1-T3 time were more significantly decreased in the genius brush group. In more teeth sides of the jaws, demineralization values were more significantly decreased in the genius brush group at T0-T1 and T2-T3 times. There were no differences between the groups in terms of periodontal parameters in the short term, significant differences were found in the long term. In the long term, it may be concluded that genius toothbrushes are superior over periodontal health and enamel demineralization compared to manual toothbrushes in patients with fixed orthodontic treatment.