Kurumsal yönetim uygulamaları ile bağımsız denetçi seçimi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Borsa İstanbul'da bir araştırma
Investigation of the relationship between corporate govermance practices and independent auditor choice: A research on Borsa Istanbul
- Tez No: 713438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY TUAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Bağımsız Denetçi, Bağımsız Denetçi Seçimi, Corporate Governance, Auditor, Auditor Selection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamaları ile bağımsız denetçi seçimi arasındaki ilişkiyi Türkiye örnekleminde araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, 2018-2020 yılları arasında Borsa İstanbul imalat sektöründe işlem gören şirketlere ait 475 firma-yıl verisi lojistik regresyon modeli ile analiz edilmiştir. Çalışmada bağımsız denetçi seçimini temsilen, denetim firmasının Dört Büyük (Big4) olup olmama durumu tayin edilmiştir. Ayrıca, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamaları ile bağımsız denetçi seçimi arasındaki ilişki, denetim firmasının kamu yararını ilgilendiren kuruluşlara verdiği denetim hizmeti sayısı ve bağımsız denetim hizmetinden elde edilen denetim geliri açısından da incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, bağımsız denetim firmasının Dört Büyük olması durumu ile yabancı yatırımcı ve yönetim kurulu üye sayısı değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Denetim firmasının kamu yararını ilgilendiren kuruluşlara verdiği denetim hizmeti sayısı ile kurumsal yatırımcı, yabancı yatırımcı ve yönetim kurulundaki kadın üye oranı değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu da tespit edilmiştir. Son olarak; bulgular, bağımsız denetim hizmetinden elde edilen denetim geliri ile yabancı yatırımcı, yönetim kurulu üye sayısı ve yönetim kurulundaki kadın üye oranı değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between companies' corporate governance practices and the selection of independent auditors in the sample of Turkey. For this purpose, between 2018 and 2020, 475 firm-year data of companies traded in the Borsa Istanbul manufacturing sector were analyzed via the logistic regression model. In the study, whether the audit firm is Big Four (Big4) or not is used as a proxy for independent auditor choice. In addition, the relationship between the corporate governance practices of the companies and the selection of independent auditors were also examined in terms of the number of audit services provided by the audit firm to public interest organizations and the income obtained from independent audit services. The findings of the study indicate that there is a statistically significant relationship between the independent audit firm being Big Four and the variables of foreign investors and the number of board members. It has also been determined that there is a statistically significant relationship between the number of audit services provided by the audit firm to the institutions that concern the public interest and the variables of corporate investor, foreign investor and female member rate on the board of directors. Finally; the findings indicate that there is a statistically significant relationship between the income from independent audit services and the variables of foreign investors, the number of members of the board of directors and the female member rate on the board of directors.