Türkiye'de yönetim kurullarında kadın yönetici istihdamı: 2011 sonrası
The employment of women manager in the boards of directors in Turkey: 2011 post
  1. Tez No: 454251
  2. Yazar: GAMZE ÖZDÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER TAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Kurulları, Kadın Yöneticiler, Yönetim Kurullarında Kadın, Board of Directors, Female Managers, Female Managers in the Boards Of Director
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın özellikle 2011 yılı itibariyle Türkiye'de yönetim kurullarındaki kadın üye sayısını araştırmaktır. Çalışmada, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin yönetim kurullarında nasıl bir değişiklik olduğuna ilişkin gözlemlerimiz sonucunda, özellikle 2011 tarihi itibariyle incelenen 400'ü aşkın işletmede yaklaşık 290 civarında kadın yönetici bulunmaktadır. Bu kadın yöneticilerin %64'ü de 2011 yılından itibaren göreve başlamış gözükmektedir. Çalışmada Türkiye'deki kadın yönetici istihdamının ortaya konulması amacıyla toplanan bu veriler regresyon analizine tabi tutulmuştur. Çalışmanın bulguları göre, Türkiye'deki işletmelerin 2011 yılı itibariyle yönetim kurullarında yer alan kadın yöneticilerin diğer yönetim kurulu üyeleri ile aralarında akrabalık bağı bulunmamaktadır. Ayrıca aynı yıldan sonra yönetim kurullarında yer alan kadın yöneticilerin bağımsız üye oldukları görülmektedir. Bununla birlikte yönetim kurulu büyüklüğünün artmasıyla yönetim kurullarındaki kadın yönetici sayısı azalmıştır. Diğer bir sonuca göre, ortak yönetim kurulu üyeliğinin artmasıyla yönetim kurulunda yer alan kadın yöneticilerin sayısı azalmıştır. Çalışmanın katkısı, kadın yönetici istihdamı araştırmak, kadın yönetici istihdamının belirleyicilerini ortaya çıkarmak, 2011 öncesi ve sonrası oran ve belirleyicilerine bakarak, uygulamanın zorlayıcı mı ya da tavsiye niteliğinde mi olduğunu tespit etmek, görünürde kadın istihdamı olup olmadığını tartışmaktır. Gelecek çalışma önerisi olarak, Türkiye'deki literatürden hareketle kadın yönetici istihdamının işletmenin finansal ve sosyal sorumluluk performansını nasıl etkilediğine bakılabilecektir. Özellikle gönüllülük esaslı ve kota uygulamalarıyla ilgili uluslararası bir çalışma yapılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the number of female directors in board of directors especially since 2011. Because of our observations about how changes are there on the board of directors of the firms that listed in the BIST, there are approximately 290 female directors in more than 400 investigated firms especially since 2011. Percentages 64 of these female directors have started to work in this position since 2011. In this study, the data that was collected for establishing the employment of female directors in Turkey was tested with regression analysis. According to findings of the study, there is no relationship between female director and other members of board of directors at firms in Turkey since 2011. Moreover, after that year, female directors, who are members of board of directors, generally become independent members. In addition, the number of female directors decreases in the board of directors with the increase in the board of directors' size. In compliance with the other result, the number of female directors diminishes with the rise of shared board of directors membership. The implications of the study are to investigate female directors' employment, to discover the antecedents of female directors' employment, to look the ratios before 2011 and after 2011, to find out whether the practices are normative or advisory and to discuss if it is an apparent issue. One of the next study examples can be to discover how female directors' employment affects the firms' financial and social responsibility performances according to literature in Turkey. Especially international study related with voluntary based and quota implementation can be done.