Çocuk oyun alanları ve rekreatif alanların kullanıcıları açısından değerlendirilmesi (Çankırı ili örneği)
Evaluation of children playground and recreative areas in terms of users (Example of Çankiri province)
- Tez No: 567802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Oyun Alanları, Oyun, Rekreasyon, Rekreatif Alanlar, Çankırı, Children Playgrounds, Play, Recreation, Recreational Areas, Çankırı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma Çankırı İlinde ikamet eden bireylerin demografik özellikleri göz önünde bulundurularak çocuk oyun alanlarının ve rekreasyon alanlarının yeterliliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak anket analiz çalışması yapılmıştır. Çalışmamızda kullanılan ölçek Ulaş ve Ayan tarafından 2016 yılında geliştirilmiştir. Kullanmış olduğumuz ölçek 'Çocuk Oyun Alanları Değerlendirme Ölçeği' olarak anılmaktadır. Çalışmamızda kullanmış olduğumuz bir diğer ölçek ise“Rekreaktif Alanları Değerlendirme Ölçeği (RADÖ)”dir. Çalışmamızın örneklemi Çankırı ilinde ikamet eden kişilerden oluşmaktadır. basit tesadüfi örneklem yöntemiyle 4800 bireye ulaşılmıştır. Ancak anket formu elden teslim edilerek anketteki soruları cevaplamaları istendiği için bazı sorularda eksik cevaplama olmuştur. Bu anket formları geçersiz sayıldığı için 4712 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Anketlerin analizleri SPSS Statistics 24 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Çankırı ilindeki oyun alanlarının yeterliliğine ilişkin değerlendirmeler yapılırken, katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılıkların olduğu yönünde bulgular elde edilmiştir. Bu nedenle analiz çalışmamız katılımcılarımızın demografik özelliklerine göre değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, oyun alanı kullanım sıklığı, gelir seviyesi vb demografik özelliklerin oyun alanlarının yeterliliğinin değerlendirilmesinde ve rekratif alanların yeterliliğinin değerlendirilmesinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Demografik bilgilerden eğitim durumuna baktığımızda, eğitim seviyesi arttıkça hem hijyen ve aydınlatma yeterliliği hem de güvenlik ve işlevsellik yeterliliğinin değerlendirilmesinde yeterlilik seviyesinin düştüğü tespit edilmiştir. Aynı zamanda gelir seviyesi durumu arttıkça rekreatif alanın yeterliliğinin değerlendirilmesinde yeterlilik seviyesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the adequacy of children's playgrounds and recreation areas considering the demographic characteristics of individuals residing in Çankırı. In accordance with the purpose of the study, survey analysis was conducted. The scale used in our study was developed by Ulaş and Ayan in 2016. The scale that we used is called“Children's Play Areas Assessment Scale”. Another scale we used in our study“Recreation Areas Assessment Scale”. The sample of our study consisted of people residing in Çankırı province. 4800 individuals were reached by simple random sampling method. However, since the questionnaire was submitted by hand and asked to answer the questions in the questionnaire, some questions were incomplete. As these questionnaires were considered invalid, 4712 questionnaires were taken into consideration. SPSS Statistics 24 program was used to analyse the questionnaires. In the study, while evaluating the adequacy of playgrounds in Çankırı province, it was found that there were differences according to the demographic characteristics of the participants. Therefore, our analysis study was evaluated according to the demographic characteristics of our participants. It was concluded that demographic characteristics such as age, gender, education level, frequency of playground usage, income level of the participants were effective in assessing the adequacy of playgrounds and evaluating the adequacy of recreational areas. When we look at the education level from demographic information, it is found that as the level of education increases, the level of competence in the evaluation of both hygiene and lighting competence and safety and functionality adequacy decreases. At the same time, as the income level increases, the level of competence in the evaluation of the adequacy of the recreational area increases.