Accessibility of green areas by using network analysis in gis environment case of Erbil city
Cbs ağ analizi kullanılarak yeşil alanlarda erişebilirlik: Erbil şehri örneği
- Tez No: 567853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KEMEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ağ analizi, erişilebilirlik, Erbil yeşil alanları, Accessıbılıty, Erbil green areas, Netork analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma 2017 ile 2019 yılları arasında, Erbil Şehri‟nin CBS ortamındaki ağ analizlerini kullanılarak yeşil alanların erişilebilirliğinin ölçülmesi amacıyla yapılmıştır. Öncelikle, AutoCAD yazılımı ile şehirdeki tüm yeşil alanlar manuel olarak sayısallaştırılmıştır. Öte yandan, ağ analizlerinde kullanılacak çalışma alanının tüm yolları ortalama hızları 15 km/saat, 25 km/saat, 45 km/saat ve 70 km/saat olmak üzere dört tipte sınıflandırılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen Mini parklar ve Mahalle parkları için 5 dakikalık, 10 dakikalık ve 15 dakikalık yürüme mesafesi ve Topluluk parkları ve Bölge parkları için ise 5 dakikalık, 10 dakikalık ve 15 dakikalık sürüş mesafesi çokgenleri ve mahalle alan objelerinin kesiştirilmesi ile ilgili servisi alan insan sayıları hesaplanmıştır. Sonuçlar, Erbil Şehrinde, Topluluk parkları için 5 dakikalık sürüş süresinde nüfusun % 68'inin erişilebilirliğinin olduğunu, 10 dakikalık bir sürüş süresinde nüfusun % 99'unun erişilebilirliğe sahip olup, son olarak 15 dakikalık sürüş süresi içinde halkın % 100'ünün topluluk parklarına erişiminin bulunduğunu. Diğer taraftan yürüyüş sürelerinin dikkate alındığı Mini park ve Mahalle parkları için ise sonuçlar, 5 dakikalık yürüyüş süresinde Mini parklar için Erbil Şehir nüfusunun % 22'sinin erişilebilirliğe sahip olduğu ve 10 dakikalık yürüme süresinde ise Erbil sakinlerinin% 52'sinin mini parklara erişimi bulunmaktadır. 15 dakika yürüyüşle Erbil şehrinin % 70'i Mini parklara erişebilir. Mahalle parklarındaki sonuçlar ise; Erbil şehir nüfusunun% 43'ünün 5 dakikalık yürüyüş erişilebilir alanı içinde olduğunu ve 10 dakikalık bir yürüyüş için Erbil sakinlerinin% 71'inin bölge parklarına erişimi bulunmaktadır, 15 dakika yürüyüşle Erbil şehrinin% 80'i Mahalle parklarına erişebilir olduğu şeklindedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2017 and 2019 to measuring the accessibility of green spaces by usıng network analysis in GIS environment case of Erbil cıty. Firstly, all green spaces digitized in AutoCAD program after that all green areas classified and all roads classified according to speed limitation which include 15km/hour, 25km/hour, 45km/hour and 70km/hour. The quarters border with quarter‟s population digitized to calculate the number of residents which green area service reach. After that all datasets converted to GIS network analysis to measuring the accessibility of green areas for populations within 300m, 600m and 900m distance or 5 minute, 10 minute and 15 minute walking for Mini parks and Neighborhood parks and 5 minute, 10 minute and 15 minute driving for Community parks and District parks, green spaces created by polygons and point, all roads by line, by using tabulate intersection tool within network analysis calculated. Results show that for community parks for 5 minutes driving the %68 of population have accessibility, for 10 minutes of driving there are accessibility for %99 of population and for 15 minutes driving there is accessibility for %100 of population. For District parks with 5 minutes driving %70 of population have accessibility. For 10 minutes driving there is accessibility for %96 of residents and for 15 minutes driving there is %100 accessibility. For the Mini parks with 5 minutes walking %22 of population have accessibility, for 10 minutes walking there is accessibility for %52 of population. For 15 minutes walking %70 of population have accessibility. For neighborhood parks the results show that for 5 minutes walking %43 of population have accessibility, for 10 minutes walking there is accessibility for %71 of residents to District parks. For 15 minutes walking %80 of Erbil city have accessibility.