Düşük dayanımlı betona sahip betonarme kısa kolonların kesme basınç göçmesinin incelenmesi
Investigation of shear compression failure behavior of reinforced concrete short columns with low strength concrete
  1. Tez No: 567909
  2. Yazar: MEHMET ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS BEDİRHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reinforced concrete, low strength concrete, captive column, inadequate stirrup
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Deprem sırasında binanın hasar görmesinde etkin rol oynayan kusurların başında kısa kolon kesme dayanımı yetersizliği gelmektedir. Son yıllarda yaşadığımız depremlerden edindiğimiz tecrübelerimiz de göstermektedir ki deprem hasarlarına etriyelerin seyrek olması, kolon kesitlerinin küçük olması, beton dayanımlarının düşük olması, kolon serbest boylarının sonradan oluşturulan duvarlar nedeniyle düşürülmüş olması, kolonların kesme kapasitesi açısından epey yetersiz olmasına sebep olmaktadır. Bu çalışma kapsamında bu tür kolonların davranışları deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaç ile mevcut kolonlardaki zayıflıkları temsil edecek şekilde dört adet numune üretilmiş ve deneye tabi tutulmuştur. İki adet numune TS 500 ve TBDY (2018)'e göre enine donatı bakımından yeterli olacak şekilde tasarlanmıştır. Kalan iki adet numune de yönetmeliğe ve standarda göre yetersiz enine donatı oranına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında ilk önce enine donatısı yönetmeliğe göre yeterli olan ve enine donatısı yönetmeliğe göre yetersiz olan birer adet referans numune test edilerek mevcut davranış incelenmiştir. Ardından kalan diğer iki numune de kesme açıklığı bölgesinde çelik plaka ve tamir harcıyla güçlendirilmiştir. Böylece güçlendirilmiş numuneler yatay kesme kuvveti performansı açısından referans numunelerle karşılaştırılmıştır. Numuneler düşeyde sabit eksenel yük ve yatayda da artan monotonik yüklemelere maruz bırakılmıştır. Bu deneyler sonucunda bu tür zayıflıklara sahip kısa kolonların davranışları ile ilgili önemli bilgiler elde edilmiştir. Kolonların davranışının adım adım izlenip hasar gelişiminin ne şekilde olduğunu takip edebilmek amacı ile yükleme statik ve monotonik artan bir şekilde uygulanmıştır. Sonuç olarak üretilen referans numunelerin beklendiği gibi kesme hasarı ile gevrek bir şekilde göçtüğü görülmüştür. Güçlendirilmiş numunelerde göçme içteki betonun ezilmesinden dolayı çelik plakaların kolon yüzeyinden ayrılması ile meydana görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Betonarme, düşük dayanımlı beton, kısa kolon, kesme basınç göçmesi, yetersiz etriye
Özet (Çeviri)
Shear strength deficiency of captive columns is one of the most important deficiencies in the damage of the building during the earthquake. Our experience gained from the earthquakes that we have experienced in recent years shows that common deficiencies for these members are sufficient stirrups, insufficient cross-sections, low strength concrete, change in the support conditions of columns where all these deficiencies cause decrease in shear strength of columns. In this study, the behaviors of such columns were investigated experimentally. For this purpose, four specimens were produced and tested to represent the weaknesses of the existing columns. Two equivalent specimens were designed to be sufficient in terms of transverse reinforcement according to TS 500 and TBDY (2018). The remaining two equivalent specimens are designed to have inadequate transverse reinforcement ratio according to regulations and standards. Within the scope of the study, firstly, two reference specimens where one of them is sufficient according to the transverse regulations and while the other was not, were tested and the existing behavior was examined. Then, the remaining two specimens were retrofitted with perforated steel plate and repair mortar in the shear span area. Thus, the retrofitted specimens were compared with the reference specimens in terms of shear strength and ductility. The specimens were subjected to constant axial load in vertical and increased monotonic loads in the horizontal directions. As a result of these experiments, important information on the behavior of captive columns with such weaknesses was obtained. In order to follow the behavior of the columns step by step and also can be able to follow the progress of the damage, the loading was increased in a static and monotonic manner. As a result, it was observed that the specimens produced had a brittle failure with shear damage as expected. As a result of the work on, important data accumulation and information about behavior of such columns has been obtained. The failure of the reinforced specimens were caused by the debonding and failure of the steel plates due to the crushing of the internal concrete.