Adipocyte enhancer binding protein 1 (AEBP1) gen ifadesini düzenleyen faktörlerin araştırılması
Exploring factors that regulate adipocyte enhancer binding protein 1 (AEBP1) gene expression
- Tez No: 567913
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇETİN KOCAEFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Biology, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: İskelet kası, fibrozis, ECM, IGF1, TGFβ, Adipocyte Enhancer Binding Protein 1 (AEBP1), Aortic Carboxypeptidase-like Protein (ACLP), Skeletal muscle, fibrosis, ECM, IGF1, TGFβ, Adipocyte Enhancer Binding Protein 1 (AEBP1), Aortic Carboxypeptidase-like Protein (ACLP)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İskelet kası homeostazisi, hareket kabiliyeti, ısı üretimi ile kan dolaşımının devamlılığını sağlayan bir organdır. Çeşitli sebeplerden dolayı oluşan hasar sonucu iskelet kası, eski kütlesini kazanmak için bir dizi yapım ve yıkım işlemlerine uğrar. Hasar oluşumunun izleyen süreçte dokuda bulunan ve dokuya göç eden hücreler, salgıladıkları sitokinler ve büyüme hormonları ile tamir sürecini yönetirler. Fibrozis birçok dokuda gözlenen hücre dışı matriks elemanlarının aşırı birikimi ile fonksiyon kaybına neden olan patolojik bir süreçtir. Hasar sürecinin yönetilmesinde rol olan başlıca iki stokin olan IGF1 ve TGFβ, dokuda bulunan inflamatuar hücreleri, fibroblastları ve Fibro-adipojenik progenitörleri (FAP) ve Satellite hücreleri etkileyerek ECM elemanlarının salgılanma süreçlerini kontrol eder. Bu tez çalışması kapsamında iskelet kası fibrozisini modellemek için üç farklı mezenkimal hücre hattı seçilmiştir. C2C12 miyoblast, 3T3-L1 pre-adiposit ve OP9 stromal fibroblastlarına, çoğalma, yüksek yoğunluk ve farklılaşma süreçlerinde IGF1 ve TGFβ uygulaması yapılarak, iskelet kası ECM elemanları üretimi ve olgunlaşmasında rol aldığı tahmin edilen AEBP1/ACLP proteinini ifadesindeki değişim incelenmiştir. Tez çalışması sonucunda IGF1 uygulaması hücreleri proliferasyona indüklemiştir. TGFβ uygulaması farklılaşmayı inhibe etmiştir. TGFβ uygulanan hücrelerde kontrol örneklerine göre artmış AEBP1/ACLP ifadesi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Skeletal muscle is an organ that provides homeostasis, mobility, heat generation and continuity of blood circulation. When the skeletal muscle has damage to various reasons, muscle undergoes degeneration and regeneration to regain its former form. The cells that migrate to the tissue after damage and tissue-specific cells control the repair process with the secreted cytokines and growth hormones. Fibrosis which observed in many tissues is a pathological process that causes loss of function due to excessive accumulation of extracellular matrix elements. IGF1 and TGFβ, the two major cytokines involved in the management of the damage process, control the secretion processes of ECM elements by affecting inflammatory cells, fibroblasts, Fibro-adipogenic progenitors (FAP) and Satellite cells. In this thesis, three different mesenchymal cell lines were selected to model for skeletal muscle fibrosis. C2C12 myoblast, 3T3-L1 pre-adipocyte and OP9 stromal fibroblasts, were treated with IGF1 and TGFβ in proliferation, confluence and differentiation processes, for researching AEBP1 / ACLP protein changes predicted to play a role in the production and maturation of ECM elements. As a result of the study, IGF1 treatment enhances the proliferation of cells. TGFβ treatment inhibits differentiation. Increased AEBP1 / ACLP expression was observed in TGFβ treated cells compared to control samples.