Finansal kiralamada Türk katılım bankalarının yeri
Place of Turkish participation banks i̇n fi̇nanci̇al leasi̇ng
- Tez No: 567987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BİBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslami Finans, Leasing, Katılım Bankacılığı, Finansal Kiralama Sözleşmesi, Islamic Finance, Leasing, Participation Banking, Financial Leasing Agreement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Katılım bankacılığı konvansiyonel bankacılığa göre riskinin az olmasından dolayı daha avantajlıdır. Bu çerçevede Katılım bankacılığının fon kullandırma yöntemlerinden olan leasing işlemi işletmeler açısından vergi avantajı, kiralama maliyetinin düşük olması, riskin daha sınırlı olması, yabancı kaynak gereksinimini azaltması, teknolojiyi yakından takip etme ve likiditelerini daha karlı alanlarda kullanmaları açısından çok önemlidir. Leasing, yatırıma konu olan bir malın mülkiyeti kiralama şirketinde kalarak, sözleşme de belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilerek, sözleşme süresi sonunda mülkiyet hakkının kiracıya geçmesini sağlayan bir finansman yöntemidir. Katılım bankacılığında finansal kiralamanın etkinliği son yıllarda daha fazla artmıştır. Finansal kiralamanın sağladığı avantajlarının verimliliği arttıkça işletmeler tarafından daha çok kullanılan bir yöntem olmuştur. Bu kapsamda çalışmamızın amacı, Finansal kiralamanın Türk katılım bankacılığındaki yerinin araştırılmasıdır. Öncelikle katılım bankacılığının dünyadaki ve Türkiye'deki gelişimi incelenmiş, daha sonra finansal kiralamanın tanımı, gelişimi, avantajları Türkiye'de finansal kiralama da kullanılan ürünler, finansal kiralamanın katılım bankacılığındaki yıllara göre gelişimi araştırılmıştır. Katılım bankacılığı sektöründe finansal kiralamanın diğer sektörlere göre daha avantajlı kaynaklar sağladığı ve etkinliğinin giderek arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Participation banking is more advantageous because of its low risk compared to conventional banking. In this context, the leasing transaction, which is one of the fund-raising methods of participation banking, is very important in terms of tax advantages for the enterprises, low rental costs, limited risk, reducing the need for foreign resources, closely monitoring the technology and using liquidity in more profitable areas. Leasing is a financing method that provides the right to use the right of use in return for the rents determined by staying in the leasing company and transfer its ownership to the lessee at the end of the contract period specified in the contract. The effectiveness of financial leasing in participation banking has increased in recent years. As the efficiency of the advantages of financial leasing increases, it has become a more widely used method by enterprises. The aim of our study is to investigate the place of Turkish participation banks in financial leasing. In this context, it examined the development of the world and in Turkey First of participation banking, and then leasing the definition, development, advantages of leasing in used products in Turkey, the growth over the years in the leasing of participation banking is investigated. In the participation banking sector, it was concluded that financial leasing provided more advantageous resources than other sectors and its efficiency increased.