İslam Hukuk düşüncesinde Ric'î Talâk – Bâin Talâk ayrımına ilişkin tartışmalar ve hukuki düzenlemelere etkisi
In the thought of Islamic Law Ric'î divorce – Bâin divorce discussions on discrimination and the effect of legal regulations
- Tez No: 567988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNAL YERLİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, Aile Hukuku, İddet, Talâk, Ric'î talâk, Bâin Talâk, Medenî Hukuk, Islam law, Family Law, İddet, Divorce, Ric'î divorce, Bâin divorce, civil law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, İslam aile hukukunda boşama hükümleri olan ric'î talâk ve bâin talâka ilişkin tartışmaları kapsar. Buna ilişkin fikirlerin nasıl olduğunu ve düzenlemelere etkisini tespit etmeyi amaçlar. İddet, talâk sayıları ve bu sayıların hangi talâk şekli ile ilişkilendirildiği konusunu hedef alır. İslam hukuk düşüncesinde müçtehit âlimlerin aile hukuku bağlamında talâk ile ilgili görüşleri ele alınır. Bu görüşlerin hangi talâk şeklini hedef aldığı belirlenir. Ayrıca İslam aile hukukunda eşler arası ayrılığa sebebiyet verebilecek muhâla'a, tefrik, îlâ, liân, zıhar vb. ayrılık çeşitleri bir hukuki düzenleme kapsamında değerlendirilir. İslam aile hukukunda talâk ve çeşitlerinin Kur'an ve Sünnet doğrultusunda bu görüşleri uygulamayı ve temsil etmeyi ortaya koyar. Talâkın kısımları olan ric'î talâk ve bâin talâkın sebepleri belirlenir. İslam toplumunda bu hukuki hükümler boşanmaları iki şekilde ayırır. Bu doğrultuda aile hukuku alanında ayrılığın hem İslam hukuku açısından hem de medenî hukuk açısından yapılan hukuki düzenlemeler ve ortaya çıkan problemlerle ilgilenir. Boşanmaların İslam hukuku ve medenî hukuk arasında kıyaslaması yapılır. Son olarak, kamu düzeni için boşanmaların bir kanun koyucu tarafından tanzim edilmesi gerekir. Toplumsal refah için düzenlemelerin yapılması, gerekli tedbirlerin alınması ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study of purpose, discusses the arguments about the ric'î talâk and bâin talâk and how to identify ideas and its impact on regulations. Iddet targets the number of talâk and these numbers which of talâk overlap. The ideas of the mujtahite scholars in Islamic law thought in the context of family law and the talâk variety of these views are determined. In addition, in the Islamic family law, the divorce can lead to muhâla'a, tefrik, îlâ, liân, zıhar etc. opinions that are in line with the types of separation are also evaluated. In the Islamic family law, along with the talâk and its varieties, in the direction of the Qur'an and Sunnah, demonstrates the application and representation of opinions. The reasons for the emergence of ric'î talâk and bâin talâk and it is determined how and where these legal provisions are used in Islamic society. In this respect, the separation of spouses in the field of family law in terms of both Islamic law and civil law in terms of legal regulations and dealing with emerging problems. The separation between spouses is compared between Islamic law and civil law. Finally, it is foreseen that an important institution, such as a family, should be regulated by an authority or legislator for public order, and that social order should be studied.