İnsan kaynakları yönetimi açısından işe alım sürecinin analizi ve örnek bir uygulama
Recruitment process and sample application in terms of human resources management
- Tez No: 567990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BÜYÜKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İşe Alım Süreci, Personel Seçim Yöntemleri, Human Resources Management, Recruitment Process, Personnel Selection Methods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde yaşanan değişimlerden sonra işletmelerin insan kaynaklarına olan ihtiyacı giderek artmaktadır. İşletmenin en önemli fonksiyonlarından biri olan insan kaynakları, insanla diğer bir ifadeyle işletme için çalışanla ilgilendiği için önemi giderek artmaktadır. İşletmeler üretim ya da hizmeti ortaya çıkarabilmesi için insanın gerek bilgisinden gerekse beden gücünden faydalanmaktadır. İnsan kaynakları yönetiminin en önemli görevlerinden biri işe alım sürecidir. İşe alım sürecinin temelini, doğru kişiyi seçip işletmeye çekmek oluşturmaktadır. İşletmenin başarıya ulaşması doğru kişinin doğru pozisyonda çalışması ile mümkündür. Bu çalışmada, işe alım sürecinde insan kaynaklarının rolü ve süreçlerin nasıl izlendiği, hangi aşamalardan geçildiğini ve bunun işletmeler için ne kadar önemli olduğuyla belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç kapsamında Ankara ilinde faaliyet gösteren iki farklı sektör işletmesinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda iki işletmenin işe alım sürecinde farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After today's changes, the need of the human resources for the companies is increasing. Human resources, which is one of the most important functions of the company, is getting more and more important because it deals with the human being, in other words, the employee for the company. Companies' use of both human knowledge and body power to produce goods or service. One of the most important tasks of human resources management is the recruitment process. The basis of the recruitment process is to select the right person and attract the company. The success of the company is possible by the right person working in the right position. In this study, the role of human resources in the recruitment process and how the processes are monitored, the stages passed and how important it is for the companies are tried to be determined. Within this scope, a research is conducted in two different sector companies operating in Ankara. Face to face interview technique is used in the study. As a result of the study, it is found that there are differences in the recruitment process of the two companies.