Moğollarda kadın
Women in mongols
  1. Tez No: 568130
  2. Yazar: SÜMEYYE MELEK ÖNCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Moğol, İlhanlı, Kadın, Hatunlar, Mongol, Ilkhanid, Woman, Ladies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dünya tarihini etkileyen Moğolların geleneğine göre kabile yaşantısı bünyesinde kadın erkekle sorumlulukları paylaşmıştır. Yasada yer aldığı şekilde kadın hayat şartlarının getirdiği iş yükünün yanı sıra kabile idaresine, ava ya da savaşa katılmıştır. Erkeğin yaptığı her işe dahil olması kadının saygınlığını artırmıştır. Hakimiyet sahalarının genişlemesiyle hayat şartları değişen Moğollarda, kadının var olan konumunda değişiklikler olmuş ancak genel olarak kadın saygınlığını ve önemini koruyabilmiştir. Bu tezin amacı, hakkında yeteri kadar çalışmanın yapılmadığı Moğol kadınlarının hak ve sorumluluklarını bilmenin yanı sıra idari işlere, savaşlara etkilerini daha detaylı kavramaktır. Bu çalışmamızda Cengiz Han'dan önceki dönemlerden başlayarak devletin ortaya çıktığı ve sınırlarının genişlemesiyle kollara ayrıldığı dönemleri de dahil edip bahsi geçen bu süre içerisinde bazı seçkin kadınlar hakkında ayrıntılı bilgi elde edilmeye çalışılmıştır. Büyük Hanlar dönemi kadınları haricinde, Moğol Hanına bağlı olarak İran'da kurulan İlhanlı Devleti'nin Anadolu'ya etkisi dolayısıyla İlhanlı kadınları hakkında bilgi sahibi olmak gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
According to Mongol Tradition affected the World history, The woman in Mongol has shared the responsibilities with man within the scope of tribal life. As in the law, The woman took apart work load of life conditions, as well as tribal administration, hunting or war. The woman involved in every work that the man does has prestige. In Mongolians whose life conditions changed with the expansion dominance territories, there were changes in the existing position of women, but in general, the Mongolian women were able to maintain their prestige and crucial position. The purpose of thesis is to comprehend the responsibilities and rights of Mongol woman about whom are not sufficiently studied, as well as their effects on the administrative affairs and wars. The information about outstanding woman has been tried to obtain in this reseach in this time starting from periods before Genghis Khan to the periods the state has come exist and the states in connection with Genghis Khan has ramified with the expansion borders. Due to the influence of the Ilkhanid Empire established in Iran in connection with the Mongol Khanate it was thought that it was necessary to have information about Ilkhans' women.