Eozinofilik hastalarda toksokariyaz sıklığının ELISA ve Western Blot yöntemiyle araştırılması
The investigation of toxocariasity in eosinophylic patients by ELISA and Western Blot method
- Tez No: 568131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL AKSOY GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Toxocara, toksokariyaz, eozinofili, ELISA, Western Blot, Toxocara, toxocariasis, eosinophilia, ELISA, Western Blot
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
AMAÇ: Toksokariyaz, köpek ve kedilerin bağırsaklarında yaşayan köpek nematodu Toxocara canis (T. canis) ve kedi nematodu Toxocara cati (T. cati)'nin neden olduğu, larvalarının sindirim yoluyla alınmasıyla oluşan parazitik bir hastalıktır.Bu çalışmada; toksokariyaz sıklığının, ELISA ve WB tekniği olan serolojik yöntemlerle ortaya çıkarılması, eozinofili hastaları ile sağlıklılarda saptanan toksokariyaz görülme sıklığının karşılaştırılarak eozinofilinin toksokariyaz açısından öneminin gösterilmesi, hekimlerde eozinofili durumlarında toplumda önemli prevalansa sahip olan toksokariyaz enfeksiyonunu akılda tutup serolojik test istemi farkındalığını oluşturmak amaçlanmıştır. Ayrıca toksokariyazın serolojik tanısında WB yönteminin ELISA yöntemine göre daha hassas ve daha spesifik olması; çapraz reaksiyonları elemesi nedeniyle daha önce yapılan çalışmalar doğrultusunda öncelikle tercih edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma; 01 Haziran 2018 – 30 Aralık 2018 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi (İKÇÜ AEAH) İç hastalıkları alerji polikliniğine başvurmuş, laboratuvar incelemeleri sonrasında eozinofil değeri >%5 üzerinde olan 60 kişiden oluşan hasta grubu ve eozinofil yüksekliği olmayan 30 gönüllüden oluşan kontrol grubu ile toplam 90 serum örneğine anti- Toxocara-IgG antikor varlığının araştırılması için serolojik yöntemlerden ELISA ve WB tekniği uygulanmıştır. Bulgular: WB testi Toxocara-IgG tanısında altın standart test olarak kabul edildiğinde Toxocara-IgG ELISA testinin tüm hasta grubunda duyarlılığı %35.9, özgüllüğü %76.5, Pozitif Prediktif Değer(PPD) % 53.8 Negatif Prediktif Değer (NPD) % 60.9 olarak bulunmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlara göre ELISA yönteminde çalışmaya dahil edilen eozinofili değeri %5,4-%62 arasında olan hasta grubunda %36,6, eozinofili değeri %5 altında olan kontrol grubunda ise %13,3 anti-Toxocara IgG seropozitifdi. WB yöntemi sonuçlarına göre ise eozinofili değeri %5,4 ve %62 arasında olan serum örneklerinin %48,3'ü pozitif olarak saptanmıştır. Diğer taraftan eozinofili değeri %5 altında olan kontrol grubunda ise seropozitiflik %33,3 olarak saptanmıştır. Sonuç: Elde edilen sonuçlar %5 üzerinde eozinofiliye sahip hastaların toksokariyaz yönünden laboratuvar incelemelerinin yapılmasını işaret etmektedir. Toksokariyazın serolojik tanısında WB yönteminin ELISA yöntemine göre daha hassas ve daha spesifik olması; çapraz reaksiyonları elemesi nedeniyle daha önce yapılan çalışmalar doğrultusunda öncelikli tercih edilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
İntroduction-Aim :Toxocariasis is a parasitic nematode disease caused by ingestion of the larvae of the dog nematode Toxocara canis (T. canis) and cat nematode Toxocara cati (T. cati) living in the intestines of dogs and cats. In this study; To determine the frequency of toxocariasis by ELISA and WB serological methods, to compare the frequency of toxocariasis detected in eosinophilia patients and healthy people, to determine the importance of eosinophilia in toxocariasis in physicians, to be aware of the importance of toxicity. In addition, WB method is more sensitive and more specific than ELISA method in serological diagnosis of toxocariasis; It is aimed to be preferred as in previous studies due to the elimination of cross reactions. Method: This work; Between 01 June 2018 - 30 December 2018, he applied to İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital (İKÇÜ AEAH) Internal Diseases Allergy Outpatient Clinic. ELISA and WB techniques were used to investigate the presence of anti-Toxocara-IgG antibody in 90 patients with eosinophil values> 5% Patient group of 60 people and a control group of 30 volunteers without eosinophil height. Results: When the WB test is accepted as the gold standard test in the diagnosis of Toxocara-IgG, the sensitivity of Toxocara-IgG ELISA test in the whole patient group was 35.9%, specificity was 76.5%, the positive predictive value (PPD) was 53.8% and the negative predictive value (NPD) was 60.9%. According to our results, anti-Toxocara IgG was seropositive in 36.6% of patients with eosinophilia values between 5.4% and 62% and 13.3% in controls with eosinophilia values below 5%. According to WB method results, 48.3% of serum samples with eosinophilia values between 5.4% and 62% were found to be positive. On the other hand, seropositivity was found to be 33.3% in the control group whose eosinophilia value was below 5%. Objectives: The results indicate that laboratory investigations of patients with eosinophilia over 5% in terms of toxocariasis. In the serological diagnosis of toxocariasis, WB is more sensitive and more specific than ELISA; Due to the elimination of cross-reactions, it has been determined that it should be preferred in line with previous studies.