B27 × EGE 88 resiprokal melez popülasyonunda F4 bireylerin moleküler analizlerle değerlendirilmesi
Evaluation of f4 individuals obtaoned from B27 × EGE 88 reciprocal cross population using molecular analysis
  1. Tez No: 568172
  2. Yazar: MERVE BÜYÜKAKKAŞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA DUMLUPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: resiprokal melez, makarnalık buğday, yerel çeşit, kara pas, glüten mukavemeti, reciprocal cross, durum wheat, landrace, stem rust, gluten strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Genetik kaynakların önemi her geçen gün biraz daha artmakta, başta yerel popülasyonlar olmak üzere bütün gen kaynakları korunması ve kullanılması oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bu çalışmada, ülkemiz de makarnalık üretim alanlarında oldukça önemli bir ekim alanına sahip Ege 88 çeşidi ile bazı hastalıklara dayanıklılığı ve kalite özellikleri iyi olarak bilinen B27 yerel makarnalık buğday çeşidinin resiproklu olarak melezlenmesi sonucu elde edilen ve F4 kademesine getirilen ve ebeveynler ile birlikte toplam 39 adet genotip, kara pas Sr49 alleli (Sun209 ve Sun479 markörleri) mumsuluk Wx-A1 alleli (Sun1 markörü), glüten mukavemeti (Bx7OE markörü), yüksek protein Gpc-B1 geni (UHW89 markörü), çavdar translokasyonu (Ris markörü), bin tane ağırlığı (Xgwm68 markörü) ve vernelizasyon (VRN1 markörü) özellikleri ile ilgili alleller için moleküler olarak karakterize edilmiştir. Araştırmada kullanılan 39 makarnalık buğday genotipi arasındaki benzerlikler ve farklılıklar 8 adet allel spesifik DNA markörü ile incelenmiş ve sonuç olarak 56 adet polimorfik bant elde edilmiştir. Ortalama allel sayısı 7 olarak bulunurken, en çok allel üreten markör 15 bant ile Sun 479, en az allel üreten markörler 1 adet bant ile Bx7OE markörü olmuştur. Ortalama polimorfizm bilgi içeriği (PIC) değeri ortalama 0.875 olarak bulunmuştur. En yüksek PIC değeri 0.99, en düşük PIC değeri 0.39 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, importance of genetic resources increasing in day by day and protection and utilization of genetic resources especially landraces has become very important. In this study, durum wheat cultivar Ege 88 which have been grown in wide areas in the country and landrace B27 which is known as tolerant to some diseases and have higher quality traits were crossed as reciprocal and 37 F4 individuals with their parents were screened for stem rust Sr49 allele (Sun209 and Sun479 markers) waxy Wx-A1 allele (Sun1 marker), gluten strength (Bx7OE marker), high protein content Gpc-B1 gene (UHW89 marker), rye-translocation (Ris marker), thosand kernel weight (Xgwm68 marker) and vernalisation (VRN1 marker) traits. In the research, 8 allele specific markers produced 56 polymorphic bands and the genetic kinship of the 39 genotypes was determined by using this data. The average allele number was determined as 7 while the most allelic marker was Sun479 and the lowest allele obtained from Bx7OE with only one allele. The average polymorphism information content (PIC) was calculated as 0.875. The highest PIC value vas 0.99, while the lowest value was calculated as 0.39.