Tokat-Almus yöresinde farklı arazi kullanım türlerinde yüzey akış ve toprak kayıplarının karşılaştırılması
Comparison of runoff and soil losses in different land usesin Tokat-Almus region
- Tez No: 568180
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN OĞUZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Tarım, Toprak kaybı, Yüzey akış, WEPP Model, Arazi Kullanımı, Tokat
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Toprak Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Tokat-Almus yöresinde tarım, orman ve mera arazilerinde WEPP (Water Erosion Prediction Project) modeli kullanılarak meydana gelen toprak kayıpları ve yüzey akış miktarları tahmin edilmiştir.ÇalışmadaAlmus meteoroloji istasyonuna ait 2008-2018 yılları arasındaki11 yıllık iklim verileri kullanılmıştır. Yüzey toprak örnekleri üç farklı arazi kullanım türü (orman, mera, tarım) için olmak üzere dört farklı vejetasyonda (orman, mera, buğday ve yonca) alınmıştır. En yüksek toprak kayıpları buğday-nadas ekim nöbetinde ve en az toprak kaybı yonca tarımındahesaplanmıştır. Model tahminine göre, orman ve mera arazileri için toprak kayıpları meydana gelmemiştir.Yörede yer alan orman ve mera arazilerinin amaç dışı kullanımının engellenmesi, mera alanlarının kontrollü ve zamanında otlatılması, tarım arazilerinde azaltılmış toprak işleme uygulamaları yöre topraklarının sürdürülebilirliği için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, soil loss and runoff were estimated by using WEPP (Water Erosion Prediction Project) model in agricultural, forest and pasture lands in Tokat-Almus circumtance.In the study, 11-year climate data of Almus Meteorological Station between 2008-2018 were used. Topsoil soil samples were taken from four different vegetation (forest, pasture, wheat and alfalfa) for three different land use types (forestland, grassland, farmland).The highest soil losses calculated in wheat-fallow crop rotation and the least soil loss occurred in alfalfa farming.According to the model estimation, no soil losses and runoff occurred in forestslands and grasslands. Controlled grazing in grassland, and reduced tillage practices in farmlands are recommended for sustainability of the region. KEY WORDS: Sustainable Agriculture, Soil Loss, Surface Flow, Wepp Model, Land Use, Tokat.