Design and implementation of a worklow definition language
Bir iş akımı tanımlama dili tasarımı ve gerçekleştirimi
  1. Tez No: 56819
  2. Yazar: VAHİD SADJADİ-NEJAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: iş akımı, iş akımı yönetim sistemi, iş akımı tanımlama dili, ticari işlem, CLIPS, dağıtık nesne yönetimi, nesne yönetim yapısı, ÇORBA, workflow, workflow management system, workflow definition lan guage, business process, CLIPS, distributed object management, object man agement architecture, CORBA IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Öz BİR IŞ AKIMI TANIMLAMA DILI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTIRIMI Sadjadi Nejad, Vahid Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Eylül 1996, 83 sayfa Ticari girişimlerin artan gelişimi ve bilgi teknolojisindeki gelişmeler nedeniyle, girişimler ticari işlemlerin geliştirilmesini desteklemek için iş yapma ve bilgi sis temlerini güncelleme yöntemlerini yeniden ele almak ve iyileştirmek zorundadırlar. İş akımı teknolojisi, ticari modelleme, ticari işlemlerin iyileştirme ve iş akımı belirtimlerinden gerçekleştirimlerini üretmek için iş akımı otomasyonunu desteklemek için metodolojiler ve yazılımlar sağlayarak bu işlemleri kolaylaştırır. Bir işin kavranması, iş akımının modellenmesi ile yapılabilir. Bir iş akımı aktivitelerini, aktiviteler arasındaki bağımlılıkları ve önceden belirtilen aktiviteleri yapabilen gerekli rolleri tanımlamak için yararlı olan bazı kavramlar içerir. İş akımı modellemesi genellikle bir iş akımındaki aktivitelerin sıralanışı ve aynı zamanda tanımlamak için kuralları ve şartları kullanan bir İş Akımı Tanımlama Dili (IATD) ile yapılır. Bu tezde, bir iş akımı tanımlama dilinin tasarım ve gerçekleştirimi, METUFlow iş akımı yönetim sistemi kapsamı içinde açıklanmıştır. Bu konuda yapılan önceki önemli çalışmalar anlatılıp, birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bir iş akımı tanımlama dilinin tasarımının gereklilikleri ve amaçları, ve METUFlow IATD'nin modeli anlatılmıştır. METUFlow sistemi, platform ve iletişim seviyelerin-deki heteroj enliği gidermek için ÇORBA tabanlı olduğundan, bu tezin kapsamında CORBA'nın kullanılmasının METUFlow IATD'nin tasarımı ve gerçekleştirimini nasıl etkilediği de açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A WORKFLOW DEFINITION LANGUAGE Sadjadi Nejad, Vahid M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç September 1996, 83 pages With the increasing growth of business enterprises, and improvements in in formation technology, enterprises must reconsider and optimize the way they do business, and update their information system to support evolving business pro cesses. Workflow technology facilitates these by providing methodologies and soft ware to support business modeling, business process re-engineering, and workflow automation to generate workflow implementations from workflow specifications. Capturing a business can be done by modeling the workflow. A workflow model includes a set of concepts that are useful to describe processes, their activities, the dependencies among activities, and the required roles that can perform the specified activities. Workflow modeling is usually done by a workflow definition language (WFDL) which uses rules and constraints to describe the ordering and synchronization of activities in a workflow. In this thesis, the design and implementation of a workflow definition language has been explained in the scope of METUFlow Workflow Management System (WFMS). Previous work in this field are described and compared with each other. mRequirements and objectives for design of a workflow definition language, and the model for METUFlow WFDL is explained. Since the METUFlow system is based on CORBA to handle platform and communication level heterogeneity, how usage of CORBA affected the design and implementation of METUFlow WFDL is also explained within the scope of this thesis.