Başarılı dekolman cerrahisi geçirmiş hastalarda makula mikroyapısının ve görme keskinliğinin incelenmesi
Investigation of macular microstructure and visual acuity in patients who underwent successful retinal detachment surgery
- Tez No: 568235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ERDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel başarı, optik koherens tomografi, pars plana virtektomi, regmatojen retina dekolmanı, skleral çökertme, Functional success, optical coherence tomography, pars plana vitrectomy, rhegmatogenous retinal detachment, scleral buckling
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Anatomik açıdan başarılı cerrahi tedavi geçirmiş hastalarda, anatomik başarının fonksiyonel başarıyla paralel olmaması nedeniyle, postoperatif dönemde makula mikroyapısının ve görme keskinliğinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Ocak 2008 – Aralık 2012 tarihleri arasında S.B. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinde, regmatojen retina dekolmanı tanısı ile anatomik olarak başarılı cerrahi geçirmiş ve/veya dış merkezde anatomik olarak başarılı cerrahi geçirmiş izlenen olguların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bu tıbbi kayıtlardan elde edilen yaş, cinsiyet, oftalmolojik hastalık, preopreatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, postoperatif optik koherens tomografi tetkikinin uygulandığı gün en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, semptomların başlangıcı ile cerrahi tedavi arasındaki süre, makula tutulumu olup olmadığı, uygulanan cerrahi yöntem ve postoperatif çekilen optik koherens tomografi bulguları değerlendirildi. Bulgular: Preoperatif ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği 1,81 ± 0,90 logMAR iken postoperatif optik koherens tomografi görüntülemenin yapıldığı gün ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği 0,82 ± 0,69 idi. Cinsiyet ve yaş ile preoperatif ve postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, preoperatif - postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değişimi açısından anlamlı (p ˃ 0,05) korelasyon mevcut değildi. Optik koherens tomografi görüntülemede en sık izlenen patoloji 28 olguda (%47,5) fotoreseptör tabakada iç segment/dıĢ segment bandı bozukluğu ve/veya dış limitan membran bozukluğu olduğu izlendi. Subretinal sıvı varlığı dışındaki tüm optik koherens tomografi bulgularında patolojinin var olduğu grup ile var olmadığı grup arasında postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değeri açısından anlamlı (p ˂ 0,05) fark olduğu izlendi. En kötü ortalama postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değeri 1,64 ± 0,15 logMAR ile fotoreseptör tabaka + retina pigment epitel, bozukluğu olan gözlerde olduğu izlendi. Semptom süresi ile postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği arasında negatif bir korelasyon olduğu saptandı. Epiretinal membran varlığı dışındaki tüm optik koherens tomografi patolojilerinde, patolojinin var olmadığı grupta semptom süresi, patolojinin var olduğu gruptan anlamlı (p ˂ 0,05) olarak daha düşüktü. Makula tutulumu olanlarda postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değeri, makula tutulumu olmayanlardan anlamlı (p ˂ 0,05) olarak daha düşüktü. İç segment/dış segment bandı ve/veya dış limitan membran bozukluğu, epiretinal mambran varlığı, makula tutulumu olan grupta, olmayan gruptan anlamlı (p ˂ 0,05) olarak daha yüksek oranda görüldü. Preoperatif – postoperatif ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değişimi skleral çökertme ve pars plana vitrektomi gruplarında anlamlı (p ˃ 0,05) farklılık izlenmedi. Subretinal sıvı varlığı ve kistoid makula ödemi varlığı dışındaki optik koherens patolojilerinde yapılan cerrahi teknik ile optik koherens patolojileri arasında anlamlı (p ˃ 0,05) farklılık izlenmedi. Sonuç: Anatomik açıdan başarılı cerrahi geçirmiş regmatojen retina dekolmanı hastalarında, fonksiyonel başarı üzerinde yaş ve cinsiyetin bir etkisi izlenmemiştir. Postoperatif dönemde en sık izlenen dejenerasyon fotoreseptör tabakada olmaktadır. Semptom süresinin uzun olmasının ve makula tutulumu varlığının, postoperatif makula mikroyapısı ve görme keskinliği üzerine olumsuz etkisi izlenmiştir. Uygulanan cerrahi tedavinin ise postoperatif makula mikroyapısı ve görme keskinliği üzerine anlamlı bir etkisi izlenmemiştir. Optik kokerens tomografi, postoperatif dönemde, makula mikroyapısının ve görme prognozun değerlendirilmesinde kullanılabilen, invaziv olmayan değerli bir tanı metodudur.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate postoperative macular microstructure and visual acuity in patients who underwent anatomically successful surgical treatment, due to lack of parallel anatomical success to functional success. Material and Method: Medical records of the patients who underwent successful anatomical rhegmatogenous retinal detachment surgery in Okmeydani Training and Research Hospital, Department of Ophthalmology and\or in any other eye clinic center between January 2008 and December 2012 were analyzed retrospectively. Findings that were obtained from these medical records of age, sex, ophthalmic disease, preopreatif best-corrected visual acuity, best corrected visual acuity at the day of postoperatively performed optical coherence tomography, the time between onset of symptoms and surgical treatment, whether macular involvement, surgical technique and postoperative optical coherence tomography were evaluated. Results: The mean of preoperative best corrected visual acuity was 1.81 ± 0.90 logMAR, whereas it was 0.82 ± 0.69 at the day of postoperatively performed optical coherence tomography. There was no statistically significant change (p ˃ 0.05) between gender and age, preoperative and postoperative best corrected visual acuity, preoperative - postoperative best corrected visual acuity. The most common pathology seen in optical coherence tomography imaging was disorder of the inner segment / outer segment band of photoreceptor layer and or disorder of the external limiting membrane in 28 cases (47.5%). There was statistically significant change (P ˂ 0.05) between postoperative best corrected visual acuity of the group that has pathologic findings and the group that does not have pathologic findings in optical coherence tomography except for the presence of subretinal fluid. The worst postoperative mean of best corrected visual acuity was 1.64 ± 0.15 logMAR in eyes with the disorder of photoreceptor layer + retinal pigment epithelium. There was a negative correlation between duration of symptoms and postoperative best corrected visual acuity. The duration of symptoms was significantly shorter (p ˂ 0,05) in the group that has pathologic findings than the group that does not exist pathologic findings in optical coherence tomography imaging other than epiretinal membrane finding. Postoperative best corrected visual acuity was significantly lower (p ˂ 0.05) in patients with macular involvement than in patients without macular involvement.Inner segment / outer segment band and / or the outer limiting membrane disorder, epiretinal membrane presence was significantly higher (p ˂ 0.05) in patients with macular involvement than in patients without macular involvement. No significant difference (p ˃ 0.05) of preoperative –postoperative mean of best corrected visual acuity was observed between pars plana vitrectomy and scleral buckling groups. There was no statistically signifance (p ˃ 0,05) between surgical technique and pathological findings in optical coherence tomography except the presence of subretinal fluid and cystoid macular edema. Conclusion: The effect of age and gender was not observed on funtional success in patients who were underwent successful anatomical rhegmatogenous retinal detachment surgery. During postoperative period the most common degeneration is seen in photoreceptor layer.Long duration of symptoms and the presence of macular involvement showed a negative effect on postoperative visual acuity and macular microstructure. No significant effect of surgical teratment was observed on postoperative visual acuity and macular microstructure.Optical coherence tomography in the postoperative period is a valuable non-invasive diagnostic method toevaluate macular microstructure and visual prognosis.