Dijital hikâye kullanımının ilkokul öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına, motivasyonlarına ve akademik başarılarına etkisi
The effect of digital story use on primary school students' attitudes, motivation and academic achievement towards science course
- Tez No: 973673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Fen bilimleri, Öğrenci tutumu, İlkokul öğrencileri, Academic achievement, Sciences, Student attitude, Primary school students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 3. sınıf fen bilimleri dersi“Canlılar Dünyasına Yolculuk'' ünitesinin öğretiminde dijital hikâye kullanımının tutum, motivasyon ve akademik başarı değişkenleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Zonguldak ili Kozlu ilçesinde bulunan iki devlet okulunun 3.sınıfında eğitim gören 28 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın kontrol grubunda fen öğretim programındaki etkinlikler, deney grubunda ise hazırlanan dijital hikâyeler kullanılarak uygulama yapılmıştır. Fen bilimleri dersinde dijital hikâye kullanımın öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutum, motivasyon ve akademik başarı değişkenlerine olan etkisinin incelenmesinde nicel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı deneysel desen kullanılmıştır. 4 hafta süren araştırma süreci boyunca deney grubuna 4 dijital hikâye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarıyı ölçmek için ”Canlılar Dünyasına Yolculuk Konu Alanına Yönelik Başarı Testi'', fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarını ölçmek için“Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği'' ve fen bilimleri dersine yönelik tutumlarını ölçmek için ”Fen Bilimleri Dersi Tutum Ölçeği'' ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatiksel analizi SPSS.21 programı ile yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre uygulama öncesinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin fene yönelik tutum, motivasyon ve akademik başarı testinden aldıkları puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, grupların birbirne denk olduğu görülmüştür. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin uygulama sonrasında fen motivasyon, tutum ve akademik başarı testlerinden aldıkları puan ortalamaları anlamlı bir farklılık olduğu, dijital hikâye kullanımının fen bilimleri dersinde etkili bir öğrenme aracı olarak kullanılabilceği sonucuna ulaşılmıştır. Deney grubu ön test-son test puanları, son test açısından fene yönelik tutum ve akademik başarıda anlamlı bir fark olduğu, fen motivasyon düzeyinde anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of using digital stories in the teaching of the“Journey to the World of Living World”unit in primary school 3rd grade science course on attitude, motivation, digital literacy and academic success variables. The study group of the research consists of 28 students studying in the 3rd grade of two public schools in Kozlu district of Zonguldak province in the second semester of the 2023-2024 academic year. The activities in the science curriculum were used in the control group of the study, and the prepared digital stories were used in the experimental group. Quasi-experimental design, which is one of the quantitative research methods, was preferred to examine the effect of using digital stories in the science course on students' attitudes towards the science course, motivation, digital literacy and academic achievement variables. During the research process, which the implementation took took 6 weeks, 4 digital stories were applied to the experimental group. The research utilized a pre-test/post-test design with the following instruments: (1)“Journey to the Living World Subject Area Achievement Test”to measure academic success, (2)“Motivation Scale for Learning Science”to evaluate learners' motivation in science, and (3)“Science Learning Motivation Scale”as an additional measure of academic achievement. Statistical analysis of the data obtained from the research was made with the SPSS.21 program. According to the findings obtained from the research, it was observed that there was a significant difference between the experimental and control groups after the experimental procedure. It has been determined that teaching science lessons using digital stories has a positive effect. When looking at the correlation between the pre-test and post-test results in the experimental group, it was seen that there was a significant difference in attitudes towards science and academic achievement in terms of post-test. It has been concluded that the use of digital stories positively affects attitudes towards science and academic success.