Oscillation and non-oscillation of second order differential equations
İkinci mertebeden diferensiyel denklemlerin salınım ve salınımsızlığı
  1. Tez No: 568291
  2. Yazar: HABİBE BECER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAKİZE TEMTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci mertebe, diferensiyel denklemler, salınım, salınımsızlık, neutral fonksiyon, Second order, differential equations, oscillation, non-oscillation, neutral functional
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, temel tanım kavram ve teoremlere yer verilmiştir. İkinci bölümde, ikinci mertebeden lineer olmayan neutral argümentli t için r , p, q , f olmak üzere + q(t)f(x( diferensiyel denkleminin salınım davranışı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, ikinci mertebeden quasilineer neutral argümentli t için ≥ 1 sabit r , p ([ ]) olmak üzere )+f(t, x( ))=0 diferensiyel denkleminin salınım davranışı incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise sırasıyla ikinci bölüm ve üçüncü bölüm için uyarı ve sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consist of four chapters. In the first chapter, basic concepts definitions and theorems are given. In the second chapter is examined oscillatiory behaviour of the second order nonlinear neutral functional differential equation, + q(t)f(x( t where r , p, q , f . In the third chapter some oscillation criteria are given for the second order quasilinear neutral functional differential equation, +f(t, x( ))=0 t where ≥ 1 constant r , p ([ ]). In the last chapter, respectively remarks for the second chapter and conclusions for the third chapter are given.