Akciğer kanseri tanısına yönelik seçilmiş metabolitlerin ince film mikroözütleme örnek hazırlama yöntemi kullanılarak LC-MS/MS ile tayini
Determination of selected metabolites for lung cancer diagnosis by LC-MS / MS using thin film micro extraction sample preparation method
  1. Tez No: 568300
  2. Yazar: İLKNUR ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN PELİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: metabolit, biyobelirteç, ince film mikroözütleme tekniği
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET AKCİĞER KANSERİ TANISINA YÖNELİK SEÇİLMİŞ METABOLİTLERİN İNCE FİLM MİKROÖZÜTLEME ÖRNEK HAZIRLAMA YÖNTEMİ KULLANILARAK LC-MS/MS İLE TAYİNİ ERBAŞ, İlknur Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Füsun PELİT 08 Ağustos 2019, 81s Bu tez kapsamında; akciğer kanserinin erken tanısına yönelik olarak invaziv olmayan, ucuz, hızlı ve spesifik ince film mikro özütleme (IFME) çubuklarının üretimi ve geliştirilen bu çubuklarla biyomarker olabilecek bileşiklerden endojen metabolitlerin analizine ilişkin yönteminin validasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla 96 well plate (96WP) sistemi ile entegre edilmiş farklı polaritede ince film kaplı çubuklar üzerinde farklı kimyasal yapıdaki biyomarker metabolit türlerinin adsorpsiyonu gerçekleştirilmiş ve daha sonra 96 WP içerisindeki küçük hacimli ve uygun bir çözücüde desorpsiyonun ardından LC-MS/MS sistemleri ile analizlenerek, hedef analitlerin o matriks ortamı için en iyi yanıt verdiği ortamlar belirlenmiştir. Farklı polarite ve affiniteye sahip kaplamalar, polimerler, multi duvarlı karbon nanotüp (MWCNT), tekli duvarlı karbon nanotüp (SWCNT), bütilmetilklorosilan (C4) oktildimetilklorosilan (C8) ve oktadesilmetilsilan (C18) ve silisyum dioksit (SiO2) nanopartikülleri poliakrilonitril (PAN) ile IFME çubuklarına kaplanmıştır. TFME çubuklarının yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. Geliştirilen bu ekstraksiyon sistemi ile sentetik idrar örneklerinde yukarıda bahsedilen IFME çubukları kullanılarak akciğer kanserinin teşhisinde öne çıkan 18 adet metabolitin (L-Alanin, L-Valin, L-Hisitidin, L-Fenilalanin, L-Tirosin, L-Triptofan, Taurin, Hipoksiksantin, Pipekolik asit, Vanilin, Taurokolik asit, Hippürik asit, Betain, Kreatin, L-Karnitin, 2-Metoksi benzoik asit, Nikotinamid) doğru ve duyarlı taraması aynı anda, hızlı bir şekilde ve çok kısa sürelerde yapılabilmiştir. Kalibrasyon eğrilerinin korelasyon katsayıları 0.98'in üstünde olup RSD değerleri % 5-20 aralığında değişmiştir. Belirtme sınırları 0.02-0.97 mg mL-1 aralığında hesaplanmıştır. Yöntemin doğruluğu sentetik idrar örneklerinde çalışılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SELECTED METABOLITES FOR LUNG CANCER DIAGNOSIS BY LC-MS / MS USING THIN FILM MICRO EXTRACTION SAMPLE PREPARATION METHOD ERBAŞ, İlknur Master in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Füsun PELİT August, 08, 2019, 81 pages The aim of this thesis was to produce noninvasive, inexpensive, rapid and specific thin film microextraction (IFME) rods for early diagnosis of lung cancer and to validate the analysis of endogenous metabolites from biomarker compounds. For this purpose, adsorption of biomarker metabolite species of different chemical structure on different polarity thin film coated rods integrated with 96 well plate (96WP) system was carried out and analyzed by LC-MS / MS systems after desorption in a small volume and suitable solvent in 96 WP. Coatings with different polarity and affinity are coated with multi-walled carbon nanotube (MWCNT), single-walled carbon nanotube (SWCNT), butylmethylchlorosilane (C4) octyldimethylchlorosilane (C8) and octadecylmethylsilane (C18) and silicon dioxide (SiO2) nanoparticles with polyacrylonitrile (PAN) sticks. .The surface morphology of TFME rods was characterized by scanning electron microscopy (SEM). With this extraction system, 18 metabolites (L-Alanine, L-Valine, L-Hisitidine, L-Phenylalanine, L-Tyrosine, L-Tryptophan, Taurine, Hypoxycanthine, Accurate and sensitive screening of pipecolic acid, vanillin, taurocholic acid, hippuric acid, betaine, creatine, L-carnitine, 2-methoxy benzoic acid, nicotinamide) could be performed at the same time in a very short time. The correlation coefficients of the calibration curves were obtained above 0.98. RSD values varied between 5-20%. The limits of indication were calculated in the range of 0.02-0.97 mg mL-1. The accuracy of the method was tested in synthetic urine samples. Keyword: metabolomics, biomarkers, thin film micro extraction