Levrekte (Dicentrarchus labrax) tuzluluğun amonyak toksisitesi üzerine etkisi
Effects of salinity on acute toxicity of ammonia in sea bass (Dicentrarchus labrax)
  1. Tez No: 568312
  2. Yazar: MEHMET GÖKHAN GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Levrek, Amonyak, Toksisite, Tuzluluk, LC50, LT50, Dicentrarchus labrax, Sea Bass, Ammonia, Toxicity, Salinity, LC50, LT50
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, levrek Dicentrarchus labrax, jüvenilleri (1.1 ± 0.4 g) üç farklı tuzluluk (‰10, ‰20 ve ‰30) seviyelerinde 22°C sıcaklık ve pH 8.0 de, bir seri akut toksiste denemelerinde, yarı değişken metod ile farklı amonyak konsantrasyonlarına maruz bırakılmıştır. Ölüm oranları amonyak konsantrasyonun artması ve maruz kalma süresinin uzamasıyla artış göstermiştir. Yüksek tuzluluk seviyeleri balıkların TAN ve NH3 e olan toleransını artırmıştır (P < 0.05). Levrek için ‰10, ‰20 ve ‰30 tuzluluk seviyelerinde toplam amonyak azotu (TAN) güvenlik seviyesi sırasıyla 0.4, 1.0 ve 1.6 mg/L olarak iyonize olmamış amonyak (NH3) için ise, 0.02, 0.04 ve 0.07 mg/L olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma tuzluluğun artmasıyla levreğin amonyağa olan toleransının arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, sea bass, Dicentrarchus labrax, juveniles (1.1 ± 0.4 g) were exposed to different concentrations of ammonia in a series acute toxicity tests by the static renewal method at three salinity levels (‰10, ‰20, and ‰30) at a temperature of 22°C and at a pH of 8.0. The mortality rate increased with increasing concentrations of ammonia and longer exposure time. High salinity levels increased the tolerance of fish to total ammonia nitrogen (TAN) and unionized ammonia (NH3) (P < 0.05). The safe level for sea bass was estimated to be 0.4, 1.0 and 1.6 mg/L for TAN and 0.02, 0.04 and 0.07 mg/L for NH3 at ‰10, ‰20 and ‰30 salinity levels, respectively. This study indicated that tolerance of sea bass to ammonia increased with increasing salinity.