Solution of electromagnetic problems by using transmission line matrix method
İletim hattı matrisi metodu kullanılarak elektromanyetik dalga problemlerinin çözümü
  1. Tez No: 56832
  2. Yazar: MURAT KORAY AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Çözüm Teknikleri, İletim Hattı Matrisi Metodu, Elektromanyetik dalgalar, saçılım parametreleri, Numerical Solution Techniques, Transmission Line Matrix Method, Electromagnetic fields, scattering parameters. iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Öz İLETİM HATTI MATRİSİ METODU KULLANILARAK ELEKTROMANYETİK DALGA PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ Akkaya, Murat Koray Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Canan TOKER Eylül 1996, 145 sayfa Bu tezde, açık ve kapalı yapılarda elektromanyetik yapıların dalga çözümlemesi için geliştirilen bir metod üzerinde çalışılmıştır. Bu metod; İletim Hattı Matrisi Metodu (TLM) olarak adlandırılan zaman temelli sayısal bir tekniktir. Bu problemler, doğrusal olmayan, inhomojen ve herhangi bir fiziksel şekildeki mikrodalga elemanlarını içerecek şekilde en genel anlamda tanımlanmış olabilir. Çözümlenen yapıların transfer karakteristikleri ve saçılım (S) parametrelerinin frekans uzayındaki çözümleri, FFT (Hızlı Fourier Dönüşümü) veya DFT (Ayrık Fourier Dönüşümü) yardımıyla hesaplanır. PC ve UNIX için hazırlanan 2D-TLM ve 3D-TLM yazılımları elde edilmiştir. Değişik yapılar bu metodla çözülmüş ve diğer yöntemlerle elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION OF ELECTROMAGNETIC PROBLEMS BY USING TRANSMISSION LINE MATRIX METHOD Akkaya, Murat Koray M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Canan TOKER September, 1996, 145 pages In this thesis, a numerical method for the solution of electromagnetic fields inside open and closed structures are studied. This method is a time based numeric technique, called Transmission Line Matrix method. The problems may be of the most general kind; they may involve nonlinear, inhomogenous, time dependent material properties and arbitrary geometries. Scattering parameters or transfer characteristics of the analyzed structure can be found by using either FFT (Fast Fourier Transforms) or DFT (Discrete Fourier Transform). 2D and 3D-TLM Softwares for PC and UNTX are obtained. Different structures are examined using this method and the results are compared with the ones obtained by using other methods.