Liposome-derived model DNA delivery systems
Lipozom temelli Model DNA taşıma sistemi
  1. Tez No: 56836
  2. Yazar: MOHAMMAD REZA MOZAFARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lipozom, MLV, SUV, STM, birleşme, DNA aktarımı, Liposome, MLV, SUV, STM, fusion, DNA transfer IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz LİPOZOM TEMELLİ MODEL DNA TAŞIMA SİSTEMİ Mozafari, Mohammad Reza Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Yasar özden Ocak 1996, 85 sayfa Bu çalışmanın, amacı değişik konsantrasyonlardaki Ca2+ varlığında nükleik asid-fosfolipid kürelerinin etkileşmesini araştırmak ve DNA aktarım mekanizmalarından biri olarak kabul edilen lipozomal birleşmeyi incelemektir. MLVler (ince lipid filmi hidrasyonuyla) ve SUVler (sonikasyonla) fosfatidilkolin: disetilfosfat: kolesterol (7:2:1 oranlarında) hazırlandı. Nükleik asitlerin lipozomlara aktarılma verimini incelemek amacıyla DNA veya Poly U ile temas ettirildiler. DNA miktarlarını ölçmek için Hoechst 33258'in kullanıldığı florimetrik yöntem seçilmiştir. Değişik miktarlardaki Ca2+ varlığında lipozom-polinükleotid etkileşmeleri spektrofotometri yöntemi ile incelenmiştir. Bu etkileşim için gereken minimum Ca^4" miktarının 10 mM olduğu saptanmış, en çok etkileşim 50 mM Ca^+ varlığında görülmüştür.Işık saçılma, floresans ve tarama tünelleme mikroskopisi yöntemleri, MLV'lerin DNA ve kalsiyum ile birleşim sonucu büyüdüklerini göstermiştir. Nanoparçacıkların incelenmesine çok uygun olan STM, lipozomların. morfolojik incelenmelerinde kullanılmıştır. ST mikrografları DNA ve kalsiyum iyonları varlığında agregasyon/birleşmeyi gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIPOSOME-DERTVED MODEL DNA DELIVERY SYSTEM Mozafari, Mohammad Reza M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Vasıf Hasırcı Co-supervisor: Assoc. Prof M. Yaşar özden January 1996, 85 pages The objective of this study was to investigate the nucleic acid- phospholipid vesicle interactions in the presence of different concentrations of Ca?+, as well as to study liposomal fusion which is a potential mode of DNA delivery. MLVs and SUVs were prepared by thin film hydration method and by probe sonication, respectively, of phosphatidylcholine: dicetyl phosphate: cholesterol (7:2:1). They were brought in contact with DNA or Poly U in order to evaluate the efficiency of transfer of nucleic acids to liposomes. For the determination of the amount of nucleic acids, a fluorimetric method with Hoechst 33258, was employed. The kinetics of liposome-polynucleotide interaction was assessed in uie presence of various amounts of calcium, via spectrophotometry. The minimal Ca2+ concentration required for this interaction was found to be ca. 10 mM, and at 50 mM concentration (the highest value tested) maximal interaction was observed. IllLight scattering, fluorescence and scanning tunnelling microscopy studies indicated size enlargement of MLV vesicles as a result of association with nucleic acids and Ca2+- Scanning tunnelling microscopy, a novel technique quite suitable in the study of nanoparticles, was used in the morphological investigations of liposomes. ST micrographs revealed the liposomal aggregation/fusion in the presence of DNA and calcium ions.