Bütçe açıklarının ekonomik etkileri ve finansman yöntemleri açısından 1990 sonrası Türkiye incelemesi
The examination of Turkey after 1990, in terms of economi̇cal impacts and finance methods of budget defi̇ci̇ts
  1. Tez No: 568420
  2. Yazar: İMREN ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Açıkları, Bütçe Açıklarının Finansmanı, Vergiler, Borçlanma, Merkez Bankası, Budget Deficits, Financing Budget Deficits, Taxes, Borrowing, Central Bank
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışmanın konusu, bütçe açıklarının ekonomik etkileri ve finansman yöntemleri açısından 1990 sonrası Türkiye incelemesidir. Bununla Türkiye'de 1990 sonrası bütçe açıklarının boyutları ortaya konularak nasıl finanse edildiği ve bu finansman yöntemlerinin ekonomik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonunda Türkiye'de 1990 sonrası dönemde oluşan bütçe açıklarının dönemler itibari ile dalgalanmalar göstermekle birlikte sürekli yüksek oranlarda olduğu ve bu açıkların genellikle vergi dışı kaynaklarla finanse edildiği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca bütçe açıklarının diğer finansman yöntemlerinden Merkez Bankası kaynaklarından ziyade genellikle borçlanma yöntemi ile kapatılmaya çalışıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of study is the examination of Turkey after 1990, in terms of economic impacts and finance methods of budget deficits. However, with this, it is aimed to how it is funded by putting out the size of the budget deficit after 1990 in Turkey and evaluate the economic impacts of this financing method. At the end of the study period, it was determined that with fluctuate during periods of budget deficits that occur in the period after 1990 in Turkey together with sustained high rate and it was clear that these were often found to be financed through non-tax sources. In addition, it was observed that budget deficits were generally tried to be covered by borrowing method rather than other financing methods, Central Bank resources.