Ortaokul öğrencilerinde görülen internet bağımlılığı ile algılanan anne baba tutumu ve iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysing the internet addiction of middle school students according to manners of parents and communication skills
  1. Tez No: 568421
  2. Yazar: FİKRİ PEKEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEL AYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, anne baba tutumu, iletişim becerileri, Internet addiction, manners of parents, communication skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinde görülen internet bağımlılığı ile algılanan anne baba tutumu ve iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup, araştırmaya Adana ili merkez ilçelerinden Çukurova, Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullar arasından seçkisiz tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen altı okul dahil edilmiştir. 2016-2017 eğitim - öğretim yılında araştırmaya dahil edilen okullardan 612 öğrenci seçilerek çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”,“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”,“Anne Baba Tutum Ölçeği”ve“İletişim Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler; bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizleri kullanılarak yorumlanmıştır.“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”ne göre öğrenciler;“İnternet Bağımlısı”,“Sınırlı Semptom Gösteren”ve“Semptom Göstermeyen”olmak üzere üçe ayrılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre; katılımcılar arasında internet bağımlısı öğrenci tespit edilmemiş olup sınırlı semptom gösteren öğrencilerin oranı %7,68'dir. Çalışmada öğrencilerin internet bağımlılığı puanlarının cinsiyet, sınıf, günlük internet kullanım süresi, internet kullanım geçmişi ve oynadıkları dijital oyunların yaş sınırı ile anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Çalışmada öğrencilerin internet bağımlılık puanlarıyla demokratik, ihmalkar ve müsamahakar ebeveyn tutumu ve iletişim becerileri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between internet addiction and perceived parental attitudes and communication skills in secondary school students. In this study, correlational research method was used. Six schools were selected by random stratified sampling method among secondary schools of the Ministry of National Education in Çukurova, Seyhan and Yüreğir districts of Adana central districts. The sample of the study consisted of 612 students who attended the 5th, 6th, 7th and 8th grades in the 2016-2017 academic year. In this study,“Personal Information Form”,“Internet Addiction Scale”,“Parenting Attitude Scale”and“Communication Skills Scale”were used to collect data. The datas collected from the measurement tools have been analyzed with independent samples t-test, one way anova and correlation analysis. According to scores of“Internet Addiction Scale”; the students have been seperated into three groups which named“Patological Internet User”,“The Ones Showing Restricted Symptom”and“The Group Not Showing Symptom”. According to the results of the analysis; no internet addicts were detected among the participants and the rate of students with limited symptoms was 7.68%. In the study, it was determined that the students' internet addiction scores differ significantly with gender, class, daily internet usage time, internet usage history and the age limit of the digital games they play. In the study; a significant correlation was found between the levels of internet addiction, manners of parents and comunication skills.