The analysis of the female drivers' internalization and reproduction of gender stereotyped perceptions in traffic
Trafikte cinsiyet kalıpyargılarının kadın sürücüler tarafından içselleştirilmesi ve yeniden üretilmesinin analizi
- Tez No: 568456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürücülük, kadın sürücüler, kalıpyargılar, geleneksel erkeklik, baş etme stratejileri, Driving, female drivers, stereotyped perceptions, traditional masculinity, coping strategies
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma kadın sürücülerle ilgili kalıpyargı içeren algıların etkenlerini ve Türkiye'de aktif trafikteki kadın sürücülerin bu kalıpyargıları içselleştirme ve yeniden üretme süreçlerini araştırmaktadır. Bu bağlamda, ataerkil ideoloji ve eril normların kadın sürücülerin sürücülük özellikleri üzerindeki etkileri yaş, sosyal statü ve sosyal transformasyona odaklanarak kadınların sürücülük deneyimleri üzerinden feminist duruş kuramı ile analiz edilmiştir. Bununla birlikte, aktif olarak araç kullanan kadın sürücülerin trafikte var olabilmek için geliştirdikleri baş etme stratejileri kendi öznellikleri üzerinden incelenmiştir. Bu araştırmada veri toplama yöntemi olarak üçgenleme (nirengi) metodu kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmında 118 kadın ve erkek katılımcı anket sorularına internet üzerinden cevap vermiş, nitel kısımda ise Ankara'da yaşayan, 35 ila 65 yaş aralığında orta ve orta üst sınıf 20 kadın sürücüyle yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre hem kadın hem de erkek sürücülerin kadın sürücülerle ilgili cinsiyet kalıpyargıları bulunmaktadır. Bununla birlikte, kadın sürücüle erilliği taklit ederek kendi aralarında bir hiyerarşi oluşturmakta,“kadın sürücü”kalıpyargısını içselleştirip, yeniden üreterek ataerkil yapıyı ve hegemonik erkeklik ideolojisini güçlendirmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study investigates the factors of stereotypical perceptions about female drivers, the internalization and reproduction of negative perceptions by female drivers themselves in active traffic in Turkey. In this context, the effects of patriarchal ideology and male norms on female drivers' driving features were analyzed by focusing on age, social status and social transformation of female drivers through their own driving experiences with the feminist standpoint approach. Additionally, in order to survive in traffic as an active female driver the coping strategies that they developed were examined through their subjectivities. To collect the data triangulation research method was used in this study. In the quantitative part, 118 male and female respondents answered to an online survey and in the qualitative part of the research semi-structured in-depth interviews were carried out with 20 female drivers between the age of 35 to 65 from upper-middle and middle-class women who live in Ankara. According to the findings of the study, both male and female drivers reproduce gender stereotyped perception about female drivers. Moreover, female drivers internalize and reproduce negative“female driver”stereotype by developing a hierarchy among women drivers by emulating masculinity as a coping strategy which strengthens the ideology of patriarchy and hegemonic masculinity.