Understanding driving vengeance from the scope of basic individual values
Temel bireysel değerler üzerinden sürücü intikamını anlamak
- Tez No: 663178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAD DEMİRUTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sadeleştirilmiş temel beşeri değerler teorisi, intikamcı sürüş, saldırgan sürücülük, güç-baskınlık, uyma-kurallar, refined basic individual values theory, driving vengeance, driving aggression, power-dominance, conformity-rules
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, intikamcı sürüşü temel beşeri değerler üzerinden alanyazında ilk kez incelemeyi amaçlamaktadır. Bireylere rehberlik eden ilkeler olarak değerler, alanyazında birçok davranışla birlikte çalışılmıştır. Fakat bu çalışma, saldırgan sürücülüğü sadeleştirilmiş temel beşeri değerler teorisi ile araştıran ilk çalışmadır. Bu çalşmaya, toplam 226 sürücü (98 erkek, 128 kadın) katılmıştır. Katılımcılara demografik sorular yöneltilmiş, sürücülerin intikam davranışını ölçmek için“Sürücü İntikam Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların değer yönelimlerini ölçmek için“Sadeleştirilmiş Portre Değerler Anketi”kullanılmıştır. Değerler ve trafik ortamındaki intikam davranışını araştırmak için toplamda dört farklı hipotez kurulmuştur. Hipotez-1'i, Hipotez-2'yi ve Hipotez-3'ü test etmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizi Hipotez-1 ve Hipotez-2 için kısmi destek sağlayarak; intikamcı sürüş ile Başarı ve Güç-Baskınlık değerlerinin olumlu, Uyma-Kurallar değeriyle de olumsuz ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak, tek yönlü ANOVAlar Hipotez-4 için kısmi destek ortaya koymuş; Uyma-Kurallar değerine önem vermenin trafikteki intikam davranışını özellikle de erkekler için engelleyebileceğini göstermiştir. Çalışmanın sonuçları, olası katkıları ve gelecek çalışmalar için önerileriyle birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the driving vengeance behavior from the scope of basic individual values for the first time in the literature. Values as guiding principles of individuals have been studied in relation to various behaviors. However, the current study is the first study to use the refined theory of basic individual values for the investigation of driving aggression. In the present study, a total of 226 drivers (98 male, 128 female) have participated. Demographic questions were directed to participants, and Driver Vengeance Questionnaire is used to measure the vengeance behavior of the drivers. Refined Portrait Values Questionnaire was used to measure the participants' value orientations. Overall, four hypotheses were established to investigate the expected relationships between values and vengeance behavior in traffic settings. Bivariate Correlation Analyses were conducted to test Hypothesis-1, Hypothesis-2, and Hypothesis-3. Regression analysis has provided partial support for Hypothesis-1 and Hypothesis-2, and revealed that Achievement and Power-Dominance were positively related; Conformity-Rules were negatively related to driving vengeance. Lastly, one-way ANOVAs provided partial support for Hypothesis-4 and showed that prioritizing Conformity-Rules may inhibit vengeance behavior, especially for male drivers. Results of the study were discussed with their potential implications and future directions.