Türkiye'deki okul çocuklarında ekokardiyografi ile mitral kapak prolapsusu sıklığı
Echocardiographic screening for mitral valve prolapse in Turkish school children
- Tez No: 568540
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: MVP, MVP sıklığı, okul çocukları, ekokardiyografi, oskültasyon, MVP, echocardiography, auscultation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Mitral kapak prolapsusu (MVP) çocuk ve genç erişkinlerde sık görülen ve genellikle iyi huylu seyreden bir kapak hastalığıdır. Sporadik olabildiği gibi ailevi geçişler de bildirilmiştir. Ülkemizde ve dünyada sağlıklı asemptomatik çocuklarda MVP sıklığını doğru tanı kriterleri ile belirleyen geniş ölçekli bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmadaki amacımız; sağlıklı okul çocuklarında ekokardiyografi ile MVP prevalansını belirlemek ve MVP tanısı alan çocukların yakın akrabalarına da ekokardiyografi yaparak, ailevi geçiş sıklığını saptamaya çalışmaktır. Gereç ve Yöntem: Nisan 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında 6 okulda 2550 çocuğa ekokardiyografik tarama yapılarak MVP tanısı konulan çocuklar AÜTF çocuk kardiyolojide değerlendirildi. Ayrıntılı anamnez sorgusu, fizik muayene ve detaylı ekokardiyografik çalışma yapıldı. Ayrıca MVP'li olguların anne, baba ve kardeşlerine de ekokardiyografi ile tarama yapıldı. Bulgular: Okul taramasında öğrencilerin 1339'u kız (%52,5) 1211'i erkekti (%47,5). Yaş ortalaması 11,9 ± 3,1 yıl olan 2550 çocukta MVP sıklığı %1,25 olarak bulundu. 5-9 yaş aralığında %0,9, 10-13 yaş aralığında %1,2, 14-18 yaş aralığında %1,6 oranında sıklık saptandı. MVP'li çocuklarda göğüs ağrısı %22, anksiyete %37,5, migren tipi baş ağrısı %22 sıklıkta saptandı. MVP'li olguların daha zayıf ve BMI değerlerinin daha düşük olduğu görüldü. Hipermobilite %22, pectus excavatum %6 sıklıkta görüldü. Olgularımızın üst/alt vücut oranı ile kulaç/boy uzunluğu oranı sonuçlarında patolojik boy uzunluğunu gösterecek veri saptanmadı. MVP'li çocuklarda üfürüm sıklığı %19, klik sıklığı %6, üfürüm + klik sıklığı %9,4 olarak bulundu. MVP'li çocukların %24'ünde 1.-2. derece MY görüldü. Mitral kapağın ekokardiyografide kalınlığına bakılarak, olguların %44'üne klasik MVP, %56'sına ise non-klasik MVP tanısı konuldu. Mitral yetmezlik, fizik muayene ve anamnez bulguları açısından klasik MVP ve non-klasik MVP arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. MVP'li çocukların birinci dereceden akrabalarından 84 kişi incelendi ve 11'inde (%13) ekokardiyografi ile MVP saptandı. Çalışmadaki 4 ailede OD genetik geçiş olabileceği görüldü. Ayrıca 3 ailede ise sporadik veya X'e bağlı geçiş olabileceği düşünüldü. Sonuç: MVP sıklığı %1,25 olarak saptandı ve yaşla sıklığının arttığı görüldü. MVP'li hastaların daha zayıf ve BMI'larının daha düşük olduğu izlendi. MVP tanısı alan ve oskültasyon bulgusu olmayan çocuk sayısının fazla olduğu gözlendi. MVP'li çocukların yakınması olmayan yakın akrabalarının da ekokardiyografi ile incelenmesinin uygun olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Mitral valve prolapse (MVP) is a common benign valve disease in children and young adults. Sporadic as well as familial transitions have been reported. In our country and in the world, no large-scale study has been conducted to determine the prevalence of MVP in healthy asymptomatic children with accurate diagnostic criteria. Our aim in this study; To determine the prevalence of MVP in echocardiography in healthy school children and to try to determine the frequency of familial transmission by performing echocardiography to close relatives of children diagnosed with MVP. Material and method: Between April 2017 and May 2018, 2550 children underwent echocardiographic screening. Children diagnosed with MVP were evaluated in AÜTF pediatric cardiology. Anamnesis question, physical examination and detailed echocardiographic study were performed. In addition, mothers, fathers and siblings of patients with MVP were screened by echocardiography. Results: In the first stage of the study, 1339 students were female (52.5%) and 1211 were male (47.5%). The prevalence of MVP was found to be 1.25%in 2550 children with a mean age of 11.9 ± 3.1 years. The prevalence was 0.9%in 5-9 age group, 1.2%in 10-13 age group and 1.6%in 14-18 age group. Chest pain was %22, anxiety was %37.5 and migraine headache was %22 in children wtih MVP. Children with MVP were found to be thinner and their BMI values were lower. Hypermobility was %22 and pectus excavatum was %6 in with MVP patients. There were no data to show pathological length in the upper / lower body ratio and overarm / height ratio results. In children with MVP, the frequency of murmur was %19, click frequency was %6, murmur + click frequency was %9.4. 1.-2. grade MY was seen in 24%of children with MVP. Based on the thickness of the mitral valve on echocardiography, 44%of cases were diagnosed as classic MVP and 56%as non-classic MVP. There was no statistically significant difference between classical MVP and non-classical MVP in terms of mitral insufficiency, physical examination and anamnesis findings. 84 first-degree relatives of children with MVP were examined. MVP was found in 11 (13%) of first-degree relatives. It was observed that OD genetic transmission could be present in 4 families in the study. In addition, 3 families were thought to be sporadic or X-linked transition. Conclusion: The prevalence of MVP was found to be 1.25%and it was found to increase with age. Children with MVP were found to be thinner and their BMI values were lower. The number of children diagnosed with MVP without auscultation was higher. It was concluded that echocardiography of the relatives of children with MVP who do not have any complaints would be appropriate.