İstanbulda yaşayan 6-18 yaş arası okul çocuklarında Tip 1 Diyabet Prevalansı
The prevalance of Type 1 diyabetes mellitus in 6-18 years old school children living in İstanbul
- Tez No: 650530
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH BEREKET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Type 1 Diabetes mellitus, Turkey, prevalence, school children, Istanbul
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tip 1 Diyabetes Mellitus (T1DM) çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarındandır ve sıklığı dünya genelinde artmaktadır. Ülkemizde çocukluk çağı T1DM sıklığı bilinmemektedir. Bu çalışmada İstanbul'da 6-18 yaş arası okul çocuklarında T1DM prevalansını araştırmayı amaçladık. ..z Ç Çalışmamız İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde yürütüldü. Çalışmamızın ilk bölümünde ildeki tüm ilköğretim okulları ve liselerden (1. sınıftan 12. sınıfa kadar, 6-18 yaş arası) okul öğrenci sayısı ve insülin kullanan çocuklar okul yönetimleri tarafından bildirildi. 39 ilçe milli eğitim biriminin 31'inden uygun ve tam cevap alındı. İkinci adım olarak doktor ve hemşirelerimizden oluşan ekibimizle bu okullardan 11 ilçede rasgele olarak seçilen 203 okula giderek müdürlükçe bildirilen verilerin doğruluğu teyit edildi. T1DM tanı tedavi ve takibindeki mevcut durumu değerlendirebilmek için insülin kullanan çocuklara anket formları verildi. Çalışma 2009 yılında 4 aylık dönemde yapıldı. Müdürlükçe m Müdürlükçe okullardan toplam 1.630.751 öğrenci mevcudundan 1.090 T1DM'li öğrenci bildirildi ve böylece bildirilen populasyondaki T1DM prevalansı 0,67/1.000 (95% CI 0,6/1.000-0,7/1.000) olarak belirlendi. Ekibimizce taranarak verileri teyid edilen 203 okulda ise toplam 217.030 (?=0,05 and ß=0.20) öğrenciden 215'inin T1DM tanılı olduğu saptandı. Bu okullarda müdürlükçe bildirilmiş diyabetli çocuk sayısı 222 idi. Taranan ve bildirilen populasyon arasındaki prevalans farkı 0,032/1.000 (p> 0.05) idi. G Güncel Prevalans sonuçlarını 16 yıl önce Ankara'da daha küçük bir toplulukta yapılmış olan çalışmayla kıyasladığımızda prevalans oranlarının ilkokul, ortaokul ve liselerde sırasıyla 0,16/1.000, 0,46/1.000 ve 0,34/1.000'den 0,57/1.000, 0,69/1.000 ve 0,92/1.000'e yükseldiği görülmüştür.Özetle Türkiye'de geniş bir çocuk topluluğunda ilk kez gerçekleştirilen bu çalışmada T1DM prevalansı : 1.630.751 okul çocuğunda 0,67/1.000 olarak bulundu. 1993 yılında daha küçük toplulukta yapılan çalışmaya göre prevalansta 2,6 katlık artış görüldü. Bu sonuç diğer ülkelere paralel olarak T1DM prevalansının Türkiye'de de arttığını göstermektedir. Türkiye'deki T1DM prevalansı Güney Avrupa ile benzer A.B.D Kuzey Avrupa ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerinden Kuveyt ve Südi Arabistan gibi petrol zengini ülkelere oranla ise düşük bulunmuştur.ANAHTAR SÖZCÜKLER: Tip 1 diyabetes mellitus, Türkiye, prevalans, okul çocukları, İstanbul
Özet (Çeviri)
Type 1 diabetes mellitus (T1DM) is one of the most common chronic childhood diseases, and the incidence of T1DM is increasing worldwide. We have no data about the incidence of T1DM in Turkey We aimed to estimate current prevalence of T1DM in 6-18 year old school children living in Istanbul. TheThe study was conducted in collaboration with Regional Ministry of the Education. In the first part of the study, total number of students and all insulin-receiving children in elementary and high schools (first grade to the 12th grade, spanning 6-18 yrs) were recorded in each class and reported to the study team by the school principles. 31 out of 39 educational districts of Istanbul gave proper and complete information. In the second part of the study, a team of doctors and nurses visited randomly selected 203 schools from 11 district for confirmation of the data reported by the school principals. In order to evaluate situation about diagnosis,treatment, and follow-up of T1DM we gave a questionnaire to children using insulin.The study was completed in 4 months period in 2009. 1 1 090 1090 children in a population of 1.630.751 school children were reported to have T1DM which made the total prevalence of T1DM 0,67/1.000 (95% CI 0,6/1.000-0,7/1.000). Our team members screened a population of 217.030 children (?=0,05 and ß=0.20) by visiting randomly selected 203 schools and verified that 215 children indeed has diagnosis of T1DM, in which 222 children with T1DM was initially reported. The difference between the reported and detected prevalence was 0,032/1.000 (p> 0.05). We compared the current prevalence data with the prevelance reported in a smaller population in Ankara, Turkey 16 years ago. We found that the prevalence of T1 DM increased from 0,16/1.000, 0,46/1.000 and 0,34/1.000 to 0,57/1.000, 0,69/1.000 and 0,92/1.000 at primary, secondary and high schools, respectively. This f This first pediatric T1DM prevalence data in a large pediatric population in Turkey, estimated prevalence of T1DM as 0,67/1.000 in a population of 1.630.751 school children. This prevalence is 2.6 folds higher than that reported in a smaller population in 1993 and suggests that parallel to the other parts of the world, prevalence of T1DM is increasing in Turkey. The current prevalence in Turkey seems to be comparable to other southern European countries but lower than America, Northern Europa and oil-rich Middle East countries such as Kuwait and Saudi Arabia.