Ten tene temasın plasenta ayrılma süresine olan etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of ski̇n to ski̇n contact on separati̇on ti̇me of placenta
  1. Tez No: 568544
  2. Yazar: TUĞBA ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ten tene temas, kord klemplenmesi, plasentanın ayrılma süresi, skin to skin contact, cord clamping, separation time of the placenta
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırma, doğum sonu umblikal kord kesilmeden yapılan ten tene temasın (KKYTTT) plasenta ayrılma süresine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız İstanbul ili Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinin doğum ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı kabul eden annelerin geçiş fazında tüm girişimleri durdurulmuş, doğum spontana bırakılmıştır. Yenidoğan bebekler doğum sonu kordon klemplenmeden annenin çıplak karnına memeye eğilimli bir şekilde yüz üstü yerleştirilmiştir. Anne ve bebeğin üzeri ılık bir havlu ile örtülmüştür. Bebeğin vücudu doğduğunda, doğumla ilgilenen ebeden kronometre tutması istenmiş ve plasentanın ayrılma belirtileri kaydedilmiştir. Plasentanın tüm ayrılma belirtileri gözlendikten ve tuşe ile plasentanın vajina içine indiği muayene edildikten sonra kord klemplenmiş, kesilmiş, ten tene temas sonlandırılmış ve plasentanın doğum süresi de kaydedilmiştir. Araştırmaya 97 gebe dahil edilmiştir. Çalışmamızda Kord Klemplenmeden Yapılan Ten Tene Temas (KKYTTT) uygulanan annelerde; plasenta ayrılmaya başlama süresi ayrılma kanaması ile 4.70 ± 1.65 (min; maks: 2; 8) dakika, plasentanın tam doğum süresi ortalama 7.82 ± 1.51 (min; maks: 5; 12) dakika olarak bulunmuştur. KKYTTT yapılan annelerde plasentanın ayrılma süresini; sigara içme, gebeliği isteme, KKYTTT sırasındaki duygudurum, latent ve aktif fazda girişim uygulama ve epizyotomi uygulaması etkilememiştir (p>0.05). KKYTTT yapılan annelerin plasentanın doğum süresi ile doğum sonu kanama arasında bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Latent ve aktif fazda uygulanan girişim ve epizyotomi doğum sonu kanamayı etkilememiştir (p>0.05). KKYTTT ile erken emzirmeye başlama arasında bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Gebelere ve doğum sonu annelere gereksiz medikal müdahalelerin yapılmamasını, KKYTTT sırasında annelerin olumlu duygu durum içinde olduğu kanıtlarıyla Kord Klemplenmeden Yapılan Ten Tene Temas yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of immediately skin-to-skin contact (ISTSC) on placenta separation time before postpartum umbilical cord is cut. Our study was carried out in the delivery unit of Gaziosmanpasa Taksim Training and Research Hospital in Istanbul. All interventions to women who accepted the study were stopped during the transition phase and they had spontaneous delivery. The infants of the women who accepted the study were placed prone, in a lengthwise position with the head on the mother's chest above the breast without cord clamping. The mother and the infants were covered with a warm towel. When the infants was born, the midwife who was involved in the birth was asked to keep a stopwatch and the signs of separation of the placenta were recorded. After all signs of separation of the placenta were observed and examination of the placenta into the vagina by touch was performed, the cord was clamped, cut, skin-to-skin contact was terminated and the delivery time of the placenta was recorded. 97 pregnant women participated in our study (2 pregnant women were excluded from the study). In our study, in mothers who underwent ISTSC; the time to onset of placenta separation was 4.70 ± 1.658 (min; max: 2; 8) minutes with separation bleeding, and the mean delivery time of the placenta was 7.82 ± 1.517 (min; max: 5; 12) minutes. The duration of placenta separation in mothers who underwent ISTSC were not affected by smoking, current pregnancy desire, mood during ISTSC, intervention in the latent and active phase and episiotomy (p>0.05). There were no correlations between postpartum hemorrhage and delivery time of placenta of mothers undergoing ISTSC (p>0.05). Intervention in the latent and active phase and episiotomy did not affect postpartum hemorrhage (p>0.05). There was no link between postpartum hemorrhage and delivery time of placenta of mothers who underwent ISTSC (p>0.05). The mood at the time of ISTSC did not affect the delivery time of the placenta (p>0.05). No connection was found between ISTSC and early breastfeeding (p>0.05).