Normal doğumlarda uygulanan erken ten tene temasın yenidoğanların stres ve bilirubin düzeyine etkisi
The effect of early skin-to-skin contact in normal births on stress and bilirubin levels of newborns
- Tez No: 650507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ten Tene Temas, Normal Doğum, Stres, Sarılık, Emzirme, IM K vit enjeksiyonu, Skin to Skin Contact, Normal Birth, Stress, Jaundice, Breastfeeding, IM K vit injection
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Araştırma, normal doğum sonrasında uygulanan erken ten tene temasın yenidoğanın doğumhanedeki stres ve bilirubin düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılmıĢtır. Gereç ve Yöntem: AraĢtırma verileri, 15 Haziran 2020-31 Mart 2021 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve AraĢtırma Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum servisi ile Doğum Salonunda toplanmıĢtır. AraĢtırmaya normal doğum yapmıĢ ve dahil edilme kriterlerine uyan gebeler basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilerek giriĢim ve kontrol gruplarına ayrılmıĢtır. AraĢtırmada giriĢim grubuna 30, kontrol grubuna 30 olmak üzere toplam 60 anne ve yenidoğan alınmıĢtır. GiriĢim grubunda; doğumdan hemen sonra, radyant ısıtıcı altında, ten tene temastan 5 dk sonra ve IM K vit enjeksiyonundan hemen sonra yenidoğanın stres düzeyine bakılmıĢtır. Ten tene temas esnasında, serviste ve doğumdan 24 saat sonra annenin emzirme yeterliliği ve 5. günde de Total Serum Bilirubin düzeyine bakılmıĢtır. Kontrol grubunda; doğumda, radyant ısıtıcı altında, IM K vit enjeksiyonundan hemen sonra yenidoğanın stres düzeyine bakılmıĢtır. Doğumdan sonra serviste ve doğumdan 24 saat sonra annenin emzirme yeterliliği ve 5. günde de Total Serum Bilirubin düzeyine bakılmıĢtır. Veriler araĢtırmacı tarafından“Ebeveyn ve Yenidoğan Bilgi Formu”,“LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği”,“Yenidoğan Stres Ölçeği”,“Yenidoğan Takip Çizelgesi”ve“Dijital Bebek Tartı Aleti”kullanılarak toplanmıĢtır. AraĢtırma verilerinin analizi IBM SPSS Statistics 20.0 paket programı ile bir Ġstatistik uzmanından destek alınarak yapılmıĢtır. AraĢtırmada etki büyüklüğü 0,07, güvenilirlik %95 ve güç %80 olarak tespit edilmiĢtir. Bulgular: GiriĢim grubundaki yenidoğanların intramüsküler enjeksiyon sırasında Yenidoğan Stres Ölçeği puanı medyan değerinin kontrol grubundan düĢük olduğu, her iki grup arasındaki bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıĢtır (p0,05). GiriĢim grubundaki yenidoğanların servis odasında besin miktarına göre vücut ağırlığı artıĢı medyan değerinin kontrol grubundan yüksek (p>0,05), ilk 24 saat sonra besin miktarına göre vücut ağırlığı artıĢı medyan değerinin ise ii giriĢim grubunda kontrol grubundan yüksek olduğu, her iki grup arasındaki bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiĢtir (p0,05). Sonuç: Normal doğumlarda uygulanan erken ten tene temasın yenidoğanların stres düzeyini azaltmada etkili olduğu ancak doğumdan sonraki 5. gün bilirubin düzeyinin azalmasında etkili olmadığı sonucuna varılmıĢtır. Normal doğumlardan sonra uygulanan erken ten tene temasın bilirubin düzeyine etkisinin incelendiği baĢka çalıĢmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to examine the effect of early skin contact applied after normal delivery on stress and bilirubin levels in the delivery room of the newborn. Materials and Methods: Research data were collected in Afyonkarahisar Health Sciences University Health Application and Research Center, Gynecology and Obstetrics Service and Birth Hall between 15 June 2020-31 March 2021. Pregnant women who had a normal delivery and met the inclusion criteria were selected by simple random sampling method and divided into intervention and control groups. A total of 60 mothers and newborns were included in the study, 30 of which were in the intervention group and 30 in the control group. In the intervention group; The stress level of the newborn was measured immediately after birth, under a radiant heater, 5 minutes after skin-to-skin contact, and immediately after IM K vit injection. During skin-to-skin contact, in the ward and 24 hours after delivery, maternal lactation proficiency and on the 5th day Total Serum Bilirubin level were checked. In the control group; The stress level of the newborn was measured at birth, under a radiant heater, immediately after IM K vit injection. Breastfeeding adequacy of the mother and Total Serum Bilirubin level on the 5th day were checked in the ward and 24 hours after delivery. Data were collected by the researcher using the“Parent and Newborn Information Form”,“LATCH Breastfeeding Diagnostic Scale”,“Newborn Stress Scale”,“Newborn Follow-up Chart”and“Digital Baby Weighing Instrument”. The analysis of the research data was made with the IBM SPSS Statistics 20.0 package program with the support of a Statistics expert. In the study, the effect size was determined as 0.07, the reliability as 95% and the power as 80%. Results: The median value of the Neonatal Stress Scale score during the intramuscular injection of the newborns in the intervention group was found to be lower than the control group, and this difference between both groups was found to be statistically significant (p0,05). It was found that the median value of body weight gain according to the amount of iv food in the service room of the newborns in the intervention group was higher than the control group (p>0,05). The median value of body weight gain according to the amount of food after the first 24 hours was found to be higher in the intervention group than the control group, and this difference between both groups was statistically significant (p0,05). Conclusion: It was concluded that early skin-to-skin contact applied in normal deliveries was effective in reducing the stress level of newborns, but was not effective in reducing bilirubin levels on the 5th day after birth. There is a need for other studies examining the effect of early skin-to-skin contact applied after normal births on bilirubin levels.