Geriatrik populasyonda sarkopeni ve alfa klotho proteini ilişkisi
Relationship between sarcopenia and alpha klotho protein in geriatric population
- Tez No: 568568
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Alfa Klotho proteini, yaşlılık, kas güçsüzlüğü, Sarcopenia, alpha Klotho protein, geriatric age, muscle mass
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş Amaç: Sarkopeni yaşlılarda ilerleyici kas güçsüzlüğü azalmış kas gücü ve kütlesi ile karakterize geriatrik bir sendromdur. Alfa Klotho proteini insanlarda başta böbrek tübül hücreleri olmak üzere plasenta, prostat ve ince bağırsak dokularından eksprese edilmektedir. Bu çalışmada sarkopeni tanılı yaşlı hastalarda alfa Klotho proteini düzeyi ile sarkopeni ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada 65 yaş üstü EWGSOP kriterlerine göre sarkopeni tanısı alan hastalar vaka grubuna dahil edildi. Sarkopeni tanısı olmayan, yaş ve cinsiyet olarak benzer özelliklere sahip hastalar ise kontrol grubuna dahil edildi. Çalışmaya 43 vaka grubu ve 46 kontrol grubu olmak üzere toplam 89 hasta alındı. Araştırma kapsamında hastaların çok yönlü geriatrik değerlendirmesi, antropometik ölçümleri, yürüme hızı, dinamometre ile el sıkma gücü ölçümleri, biyoimpedans ile kas kütlesi ve yağ kütlesi değerlendirildi. Kan tetkiklerinde ise rutin laboratuvar tetkiklerine ek olarak plazma alfa Klotho proteini düzeyi ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmada vaka grubunda günlük aktivitelerde fonksiyonel bağımlılık istatistiksel olarak anlamlı yüksek, antropometrik ölçümler, yürüme hızı, el sıkma gücü, beslenme durumu değerlendirme skorları istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Diyabet, koroner arter hastalığı, inme, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, konjestif kalp yetmezliği eşlik etmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hipertansiyon vaka grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek, osteoporoz ise düşük saptandı. Biyoimpedans ölçümlerinde ise vaka grubunda yağ kütlesi istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Alfa Klotho proteini düzeyi ve sarkopeni arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Alfa Klotho proteini düzeyi ile antropometrik ölçümler, yürüme hızı, el sıkma gücü, osteoporoz, diyabet, koroner arter hastalığı, inme, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, konjestif kalp yetmezliği eşlik etmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hipertansiyon sıklığı ve hemoglobin seviyesi, alfa Klotho düzeyi ile pozitif korelasyon gösterdi.Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada sarkopeni ve alfa Klotho proteini düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu konuda daha geniş kapsamlı, hasta sayısı yüksek ve prospektif gözlemsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Sarcopenia is a geriatric syndrome which associates with mortality, falls and impaired functionality in geriatric people. Also, it is characterized by decreased muscle strength and mass. Alpha Klotho protein is expressed from the placenta, prostate and small intestine tissues in humans, especially renal tubule cells. In principle, it works with FGF-23(mediated or unmediated) in the bone, muscle, kidney, and parathyroid glands via calcium and phosphate related mechanisms. This study aims to evaluate the relationship between alpha Klotho protein levels and sarcopenia in geriatric patients with sarcopenia.Materials and Methods: Patients who have been diagnosed with sarcopenia according to EWGSOP criteria over 65 years of age were included in the study. Patients with no diagnosis of sarcopenia and having similar characteristics in terms of age and sex were included in the control group. A total of 89 patients; 43 patient in case group and 46 patient in the control group, were included in the study. Within the scope of the study, comprehensive geriatric assessment, anthropometric measurements, walking speed, hand grip strength measurements with a dynamometer, muscle mass and fat mass with bioimpedance were evaluated. In addition to routine laboratory tests, plasma alpha Klotho protein levels were measured in blood tests.Results: In the study, functional dependence was found to be statistically significant, anthropometric measurements, walking speed, hand grip power, nutritional status evaluation scores were significantly lower in the case group. No statistically significant difference was found in terms of accompanying diabetes mellitus, coronary artery disease, stroke, chronic obstructive pulmonary disease, and congestive heart failure. Hypertension was significantly higher and osteoporosis was low in the case group. In bioimpedance measurements, fat mass was significantly higher in the case group. There was no statistically significant relationship between alpha Klotho protein level and sarcopenia. There was no statistically significant difference between alpha Klotho protein level and anthropometric measurements, walking speed, handshaking power, osteoporosis, diabetes, coronary artery disease, stroke, chronic obstructive pulmonary disease, and congestive heart failure. The frequency of hypertension and hemoglobin level were correlated with high alpha Klotho level.Discussion and Conclusion: It is important to reveal the development mechanism of sarcopenia and its related conditions in terms of diagnosis, treatment, and follow-up. In this study, no statistically significant relationship was found between sarcopenia and alpha Klotho protein levels. Further comprehensive, high number of patients and prospective observational studies are needed.