Geriatrik hastalarda sarkopenik olan ve olmayanlarda diyafram elastisitesinin karşılaştırılması
Compari̇son of diaphragm elastisity in geriatric patientswith and without sarcopenia
  1. Tez No: 801784
  2. Yazar: SARIYYA ALLAHVERDIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT NAHİT ŞENDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: diyafram, sarkopeni, kalınlık, shear wave elastografi, diaphragm, sarcopenia, thickness, shear-wave elastography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızda geriatrik popülasyonda sarkopenik olan ve olmayan olgularda solunum döngüsü ile bağlantılı olarak bireylerin diyafram kasının kalınlık ve elastisite ölçümlerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Çalışmamıza gönüllü olarak katılmayı kabul eden 65-85 yaş aralığında 60 kişi (30 sarkopenik ve 30 sarkopenik olmayan) dahil edildi. Diyafram kasının kalınlık ve elastisite ölçümleri 4 yıllık abdominal radyoloji tecrübesi olan radyolog tarafından katılımcıların Geriatri kliniğinde sarkopeni değerlendirme sonuçlarına kör olarak gerçekleştirildi. Sarkopeni tanısı deneyimli geriatri doktorları tarafından US temelli ön uyluk kas kalınlığına göre hesaplanan STAR indeksi kullanılarak konuldu. Tüm katılımcıların gri skala ve SWE görüntüleri elde olundu. Diyafram kasının kalınlık ve elastisitesi normal solunum döngüsünün pik inspirasyon ve end-ekspirasyon fazlarında elde edildi. Diyafram kasının kalınlık ve elastisitesi solunumun pik inspirasyon fazında artış gösterdiği tespit edildi (p0,05). Sarkopeninin erken evresinde ön uyluk kası diğer kaslara göre daha önce etkilenmekte olup diyafram kası erken evrelerde etkilenmemiş olabilir. Sonuç olarak; çalışmamıza dahil olan sarkopenik hastalar erken evrede saptanan sarkopeni hastaları olabileceği için diyafram kası henüz bu erken evrede etkilenmemiş olabilir. Bu konuda daha çok hasta sayısı ile ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to compare the thickness and elasticity measurements of the diaphragm muscle in relation to the respiratory cycle of individuals with and without sarcopenia in the geriatric population. Sixty people (30 sarcopenic and 30 non-sarcopenic) aged 65-85 years who voluntarily agreed to participate in our study were included. The thickness and elasticity measurements of the diaphragm were performed by a radiologist with 4 years of abdominal radiology experience, blinded to the sarcopenia evaluation results of the participants in the Geriatrics clinic. The diagnosis of sarcopenia was made by experienced geriatricians using STAR index calculated according to the US-based anterior thigh muscle thickness. Gray scale and SWE images of all participants were obtained. The thickness and elasticity of the diaphragm were obtained during the peak inspiration and end-expiratory phases of the normal respiratory cycle. It was determined that the thickness and elasticity of the diaphragm muscle increased during the peak inspiratory phase of respiration (p0,05). In the early stage of sarcopenia, the anterior thigh muscle is affected earlier than the other muscles, and the diaphragm muscle may not be affected in the early stages. In conclusion; Since the sarcopenic patients included in our study may be patients with sarcopenia detected at an early stage, the diaphragm muscle may not have been affected at this early stage yet. Further studies with a larger number of patients are needed on this subject.