Geriatrik popülasyonda kırılganlık ve pan-immün inflamasyon değeri arasındaki ilişki
The relationship between frailty and pan-immune inflammation value in the geriatric population
- Tez No: 892621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATMIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Pan-immün inflamasyon değeri, kırılganlık, inflamatuar biyobelirtec, Pan-immune Inflammation Value, Frailty, Inflammatory Biomarker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya genelinde nüfusun yaşlanması ile birlikte kırılganlık da artış göstermektedir. Kırılganlık, yaşlı bireylerde çoklu nedenlere bağlı artmış bağımlılık ve ölümle sonuçlanan medikal bir sendromdur. Kırılganlığın bu nedenle sağlık sistemleri ve bireyler üzerinde önemli negatif etkileri bulunmaktadır. Kırılganlığın altında yatan en önemli nedenlerinden biri olarak inflamasyon gösterilmektedir. C-reaktif peptit gibi pro-inflamatuar belirteçlerin artışı ile yaşlı hastalarda kronik hastalıklar, sarkopeni ve azalmış fiziksel performans arasında korelasyon gösterilmiştir. Bu çalışmada yeni bir inflamatuar biyobelirteç olan pan-immün inflamasyon değerinin (PIV) ucuz ve kullanışlı bir test olması nedeniyle geriatrik popülasyonda kırılganlık için bir tarama testi olarak etkinliği ve alt kesme değerinin incelenmesi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Şubat 2024 ve Mart 2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı polikliniğine başvuran hastalar dahil edildi. Hastaların başvuru sırasında edinilen demografik bilgileri, başvuruda değerlendirilen geriatrik sendrom skorlamaları ve testleri, hastane elektronik kayıt sistemi üzerinden edinilen laboratuvar parametreleri incelendi. Hastaların kırılganlık durumu, FRAIL skoruna göre gruplandırıldı. PIV, tam kan sayımı üzerinden“Nötrofil (10^9/L) × Trombosit (10^9/L) × Monosit (10^9/L)] / Lenfosit (10^9/L)”formülüne göre hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya toplamda 191 hasta dahil edildi. Hastaların %65'sı kadın ve yaş ortalaması 73,83 olarak görüldü. FRAIL skoruna göre 61 hasta (%31,9) kırılgan olarak izlendi. PIV, anlamlı olarak kırılgan grupta daha yüksek olarak görüldü (p=0,001). PIV ve CRP arasında da anlamlı pozitif yönde korelasyon izlendi (p=0,001). Kırılganlık için yapılan ROC analizinde PIV anlamlı bir faktör olarak görüldü (p=0,001, Alan=0,712) ve alt kesme değeri PIV=462,5 olarak belirlendi. PIV'in kırılganlık açısından duyarlılığı %60,7, özgüllüğü %78,5 ve toplam doğru tahmin oranı %78,0 olarak görüldü. Sonuç: Kırılganlık, yüksek inflamatuar belirteç değerleri ile pozitif korele bulunmuştur. Yeni bir inflamatuar biyobelirteç olan PIV, diğer belirteçlerden ucuz, hızlı ve kolay hesaplanabilir olması ile öne çıkmaktadır. Çalışmamızda PIV, kırılganlığı değerlendirmek için etkin ve güvenilir bir tarama testi olarak bulunmuştur. Bir tarama testi olarak PIV, çalışmamızda hesaplanan alt kesme değerinden daha yüksek PIV'e sahip olan hastalarda kırılganlık için ileri tanısal testlere geçilmesi açısından yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: With the global aging of the population, fragility is also increasing. Frailty is a medical syndrome in elderly individuals resulting from multiple causes that lead to increased dependency and mortality. Consequently, frailty has significant negative impacts on healthcare systems and individuals. One of the primary underlying causes of frailty is inflammation. An increase in pro-inflammatory markers such as C-reactive peptide has been correlated with chronic diseases, sarcopenia, and decreased physical performance in elderly patients. This study aims to investigate the effectiveness and threshold value of the pan-immune inflammation value (PIV), a novel inflammatory biomarker, as a screening test for frailty in the geriatric population due to its affordability and practicality. Materials and Methods: Patients who visited the Geriatrics Clinic at the Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Ankara University between February 2024 and March 2024 were included in our study. Demographic information obtained at the time of admission, geriatric syndrome scores and tests assessed during the visit, and laboratory parameters retrieved from the hospital's electronic record system were examined. Patients' frailty status was categorized according to the FRAIL score. The pan-immune inflammation value (PIV) was calculated using the formula“Neutrophils (10^9/L) × Platelets (10^9/L) × Monocytes (10^9/L) / Lymphocytes (10^9/L)”based on complete blood count data. Results: A total of 191 patients were included in the study. It was observed that 65% of the patients were female, with an average age of 73.83 years. According to the FRAIL score, 61 patients (31.9%) were identified as frail. The PIV was significantly higher in the frail group (p=0.001). There was also a significant positive correlation between PIV and CRP (p=0.001). In the ROC analysis conducted for frailty, PIV was found to be a significant factor (p=0.001, Area=0.712), with a determined cutoff value of PIV=462.5. The sensitivity of PIV for detecting frailty was 60.7%, the specificity was 78.5%, and the overall correct prediction rate was 78.0%. Conclusion: Frailty has been positively correlated with high inflammatory marker levels. The pan-immune inflammation value (PIV), a novel inflammatory biomarker, stands out for being inexpensive, quick, and easy to calculate compared to other markers. In our study, PIV was found to be an effective and reliable screening test for assessing frailty. As a screening test, PIV will be a useful guide for advancing to more detailed diagnostic tests for frailty in patients with PIV values higher than the cutoff determined in our study.