Farelerde ketamin ile oluşturulan şizofreni benzeri semptomlara risperidon ile etil pirüvatın kombine etkileri
Combined effects of risperidone and ethyl pyruvate on ketamine-induced schizophrenia-like symptoms in mice
- Tez No: 568614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER KELLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Risperidon, Etil Piruvat, Şizofreni, öğrenme bellek, antioksidan, Risperidone, Ethyl Pyruvate, Schizophrenia, learning memory, antioxidant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Şizofreni sebepleri tam aydınlatılamamış, öğrenme-bellek işlevlerinde gerileme ile karakterize nöropsikiyatrik bir bozukluktur. NMDA reseptör antagonistlerinin deney hayvanlarında şizofreni benzeri semptomlara yol açtığı gösterilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız ketamin'in tekrarlanan dozlarında bellek fonksiyonları üzerine etkisinin incelenmesi ve şizofreni tedavisinde kullanılan risperidonun EP'a karşı ve EP ile birarada verildiğinde terapötik anlamda nasıl bir etkileşimin gelişeceğini ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Her biri 7-9 hayvandan oluşan gruplara 14 gün boyunca her gün intraperitoneal enjeksiyon uygulandı. Kontrol: 0.9% salin çözeltisi, Ketamin: 25 mg/kg Ketamin, Etil Pirüvat: 50 mg/kg EP, Risperidon: 0,2 mg/kg RSP, Ket + EP: 25 mg/kg Ket + 50 mg/kg EP, Ket + RSP: 25 mg/kg Ket + 0,2 mg/kg RSP, Ket+ EP + RSP: 25 mg/kg Ket + 50 mg/kg EP + 0,2 mg/kg RSP Psikofarmakolojik incelemeler; açık alan, yükseltilmiş artı labirenti ve pasif sakınma test düzenekleriyle gerçekleştirilmiştir. Lipid peroksidasyonları, hipokampus malondialdehit seviyeleri incelenerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Tekrarlanan ketamin uygulamalarına bağlı olarak malondialdehid seviyelerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemesine karşın uzaysal bellek ve emosyonel bellek performanslarında anlamlı bir şekilde düşüş gözlenmiştir. Bellek fonksiyonlarındaki bozukluk risperidon, etil piruvat ve bu iki ilacın kombine kullanılmasıyla anlamlı bir şekilde iyileşmiştir. Sonuç: NMDA antagonizmasına bağlı gelişen öğrenme ve bellek fonksiyonlarındaki bozulmalarda risperidon ile etil piruvatın tek başına ve kombine kullanımlarında terapötik fayda sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The underlying cause of schizophrenia is not fully understood. The disease is a neuropsychiatric disorder characterized by a decline in learning-memory functions. NMDA receptor antagonists have been shown to cause schizophrenia-like symptoms in experimental animals. The aim of this study was to investigate the effect of ketamine on memory functions at repeated doses, and also to show how therapeutic interactions with risperidone, currently used in the treatment of schizophrenia, are administered against EP and when combined with EP. Materials and Methods: Groups of 7-9 animals each received intraperitoneal injection daily for 14 days. Control; 0.9% salin solution, Ketamine: 25 mg/kg Ketamine, Ethyl Pyruvate: 50 mg/kg EP, Risperidone: 0,2 mg/kg RSP, Ket + EP: 25 mg/kg Ket + 50 mg/kg EP, Ket + RSP: 25 mg/kg Ket + 0,2 mg/kg RSP, Ket+ EP + RSP: 25 mg/kg Ket + 50 mg/kg EP + 0,2 mg/kg RSP. Psychopharmacological examinations were performed by open field, elevated plus maze, and passive avoidance testing. Lipid peroxidations were evaluated by examining the levels of malondialdehyde in the hippocampus. Results: Although there was no significant difference in malondialdehyde levels due to repeated ketamine applications, there was a significant decrease in spatial and emotional memory performances. Impaired memory functions were significantly improved by the combination of risperidone, ethyl pyruvate and the combination of these two drugs. Conclusion: It has been concluded that risperidone and ethyl pyruvate alone and in combination may provide therapeutic benefit in impaired learning and memory functions due to NMDA antagonism.